an image of broken rifle

Lällällällälllää situationisteillapa ei ollutkaan tietokoneita. Mutta Antimilitaristin supersalaisessa bunkkerissa piilottelevilla pakinoitsijoilla niitä on useita ja jopa melkein vakaa laajakaistakin, jonka kautta pääsy nykynetin apokalyptisillä sivukujilla piilotteleviin anagrammikoneisiin on taattu.

three panel guests sit and discuss in the conference held in Korea

Vuonna 2023 War Resisters’ Internationalin eteläkorealainen paikallisjärjestö World Without War juhlisti 20-vuotista taivaltaan. Heidän ja muiden Etelä-Korean rauhanaktivistien ponnistelujen kautta maahan säädettiin siviilipalvelus vaihtoehtona asepalvelukselle pari vuotta sitten. Yksi tapa viettää juhlavuotta oli järjestää 18.-20.11.2023 kansainvälinen “Conscientious Objection in Asia” -konferenssi Soulissa. Yhteistyökumppaneina tapahtuman järjestämisessä toimi War Resisters’ International sekä Connection e.V. ja sponsoreina toimi Evangelical Mission in Solidarity ja Ev.

Unenomainen, värillinen kuva, jonka muotoa on vaikea arvata.

Aamulla noin yhdeksän aikaan kipitän liukkaita kivirappusia pitkin alaovelle, jonka edessä paksuun villakangastakkiin pukeutunut nuori mies polttaa tupakkaa. Kättelemme ja kävelemme sisälle, jotta hän saisi valokuvattua viimeiset hetket ennen vankeuteni alkamista. Tunnelma on kevyt, joimme edeltävänä iltana läheisessä baarissa hieman olutta ja tutustuimme. Puhuimme elokuvista ja kylmän sodan paranoiasta, ehdottomuudesta ja ääriajattelusta. Jäin velkaa yhteensä 16 euroa ja kolmetoista senttiä.

A huge cloud of smoke obscures the sun, and a red X covers the image.

Suomeen tuskin koskaan sijoitetaan Natoon tukikohtaa. Nato-jäsenyys ei velvoita Suomea myöskään hyväksymään vieraan vallan tukikohtia alueelleen. Sen sijaan Yhdysvaltojen tukikohtia ollaan maahamme kovasti tuomassa. Suomi on neuvottelut USA:n kanssa kahdenvälisestä puolustusyhteistyösopimuksesta (DCA), joka mahdollistaisi Yhdysvaltojen joukkojen liikkumisen Suomen alueella, aseiden varastoinnin ja jossain muodossa tukikohtien perustamisen. Sopimus on käytännössä valmis, ja se tulee lähiaikoina eduskunnan käsittelyyn.

Tibullus at Delia's

Albius Tibullus (55-19 eaa.) oli antiikin roomalainen runoilija, joka eli sotaisena murroskautena myöhäisen tasavallan ajoilta Augustuksen valtaannousuun. Hän on usein jäänyt muiden tunnetumpien runoilijoiden, kuten Ovidiuksen ja Vergiliuksen varjoon, eikä hänen elämästään tiedetä paljoa muuten kuin hänen omien runojensa kautta. Näistä kahdesta säilyneestä runokokoelmasta kuitenkin ilmenee erityisiä piirteitä, joita nykyajan lukija saattaa ihmetellä antiikin ihmiseltä.

No War written in a circle with red line crossing

Yhteiskuntamme lähtökohta on, että on olemassa väkivaltainen järjestelmä, jota tuetaan valtiollisesti, ja jolla on valta velvoittaa mielivaltaisesti rajattu ihmisryhmä palvelukseen, jonka tavoitteena on harjoittaa ihmisiä tappamaan kansallismielisen ideologian vuoksi. Tämän järjestelmän alaiset toimijat ulottavat valtansa myös sotilaallisten instituutioiden ulkopuolelle markkinoiden ja normalisoiden toimintaansa jopa lapsille.

A sculpture of Jesus crucified is visible, and a monitor is visible behind it. The Jesus sculpture has ‘SAINT’ written on it.

Kristittynä, teologian opiskelijana ja ennen kaikkea antimilitaristina päätäni vaivaa valtavasti kirkon ja puolustusvoimien välinen romanssi. Niin kauan kuin Suomen maaperällä on toiminut sotalaitos, sen toiminnan on siunannut kirkko. Puolustusvoimien ja kirkon yhteistyön kruununjalokivenä toimivat sotilaspapit ja kenttäpiispa. Erityisen röyhkeää yhteistyöstä tekee se, miten kirkko oikeuttaa puolustusvoimien toiminnan ja olemassaolon kristillisin perustein. Haluankin nyt huutaa täältä kosteasta kryptastani, että sotalaitoksen ja kirkon välinen humppa on välittömästi päätettävä! 

people standing in the street with holding a Ukrainian flag block the path of a Russian tank

 Venäjän laajan hyökkäyksen alettua Ukrainassa helmikuussa 2022 uutisissa vilahteli kertomuksia mielenosoituksista miehitetyissä kaupungeissa ja siviileistä asettumassa esteeksi venäläisten tankkien reitille. Tätä väkivallatonta siviilivastarintaa sodan ensimmäisten neljän kuukauden ajalta esitellään ja analysoidaan katalonialaisen tutkijan Felip Dazan tutkimusraportissa Ukrainian Nonviolent Civil Resistance in the Face of War (2022).

Kovempi repressio and Kovempi vastaninta in a arrowed circle

Sodissa tapahtuu järkyttäviä ihmisoikeusrikkomuksia, joita sotaa näkemättömien ja kokemattomien koko ikänsä rauhan aikaa eläneiden ihmisten on vaikea ymmärtää tai edes kuvitella. Minkälaisia ajattelu- ja käyttäytymismalleja tällaisen toiminnan taustalla on? En ole psykologi, mutta seurattuani sotaan liittyvää uutisointia ja pohdiskeltuani asiaa löysin useita mahdollisia selityksiä sille, minkälaisiin psykologisiin ilmiöihin sota mahdollisesti perustuu.

voittaminen ja häviäminen

Sivut