Maalaus Evi Pärn – Different Tongues, One Nation, 2008–2019. Viro. Kaksi avonaisesta suusta ulos työntyvää kieltä lipoo toisiaan. Toinen kieli on Viron lipun väreissä, toinen Venäjän.

Pyörähdys kahdessa helsinkiläisessä galleriassa. Puistolounas pitkin puhein. Majoitetut, Anton Romanov, ukrainalainen performanssitaiteilija, saatettu lentokenttäbussiin, henkihieverissä juosten unohtunut kännykkä kouraan, ja kanssakuraattori Alexandra Orlova saatettu bussiin. Mission accomplished.

Milloin 100% CIVIL -taidenäyttelyn järjestämisestä päätettiin? En löydä kalenterimerkintää tämän vuoden puolelta. Yhteistyöstä taiteilijoiden kesken päätettiin vuosi sitten Baltic Gloryssa, tavoitteena järjestää antimilitaristinen näyttely.

Loviisan kirkon portaille on kokoontunut kymmeniä ihmisiä mielenosoitukseen.  Mielenosoittajien kylteissä on sodanvastaisia lauseita suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi ja englanniksi.

Kolmas kansainvälinen Baltic Glory -tapahtuma toteutui suurempana kuin koskaan kun 97 rauhanaktivistia kokoontui Loviisaan 15.–18. elokuuta.

Rauhanharjoituksessa eri maiden aktivistit pohtivat toimintatapoja sodan ja militarismin kukistamiseksi. Osallistujat toteuttivat monin eri tavoin vastauksia tehtäviin, esimerkiksi keskustelujen, kuvien, tekstien, videon, tanssin ja performanssien kautta. Rauhanaktivistit kirjoittivat yhdessä myös julkilausuman, jonka julkaisemme kokonaisuudessaan seuraavassa Antimilitaristissa.

Siviilien puolustus -projektin logossa kyyhkynen lentää vihreällä pohjalla kohti katsoaa kantaen jaloissaan oksaa. Kyyhkysen pään päällä on teksti Siviilien puolustus.

Siviilien puolustus on Aseistakieltäytyjäliiton tukema projekti, jonka tavoitteena on kehittää uusi ei-sotilaallinen, väkivallattomalle toiminnalle perustuva puolustusratkaisu Suomelle. Baltic Gloryn myötä Siviilien puolustus on luonut myös kansainvälisiä yhteyksiä.

Valkoisella pohjalla on Turun ammattikorkeakoulun, Diakonia ammattikorkeakoulun, Haaga-Helian, Karelia ammattikorkeakoulun, Kajaanin ammattikorkeakoulun, Metropolian ja Lapin yliopiston logot.

Suuntaatko sinä tai tähyääkö toverisi siviilipalvelukseen kesken opintojen? Tai onko siviilipalvelus jo suoritettu opiskelujen alkaessa? Palvelusaikana hankitun osaamisen osoittamista ei kannata missään nimessä unohtaa. Antimilitaristin eri oppilaitoksille ja siviilipalvelusviranomaisille tekemien tiedustelujen myötä selvisi, että omalla aktiivisuudella on mahdollista välttää asioiden opiskelu kahteen kertaan ja ansaita helpommin opintopisteitä.  Tätä mahdollisuutta kuitenkin käytetään harvoin.

Valokuva. Sinikansivihkon kannessa lukee: Sotaoppi. Matias Kaskiluoto 6A

Tätä artikkelia luonnostellessani puolustusvoimilla on käynnissä ohimarssi täällä synnyinkaupungissani Loimaalla. Marssi tapahtuu Puistokadulla, jonka varrella sijaitsee entinen yläasteeni ja lukioni. En kuitenkaan vaivaudu menemään vajaan kahden kilometrin päässä olevalle tapahtumapaikalle, jossa olisi ainakin sotilasvalatilaisuus ja kalustonäyttely – militarismin normalisoiminen tuskin on ilmiö, jonka näkeminen piristäisi opiskeluasioista stressaavaa mieltäni. Täytyy siis vain täältä etäältä toivoa, että sotilaat todella marssivat koulun ohi eivätkä sinne sisään.

Elsa Bjursén seisoo punaista taustaa vasten katsoen kohti kameraa.

Rauhasta voi tehdä itselleen opintosuunnan, tai vaikka ammatin. Antimilitaristi
haastatteli rauhantutkimusta Tampereen yliopistossa maisteriohjelmassa opiskellutta
Asepalvelus 2020 -kampanjan koordinaattoria Milja Suihkoa sekä Uppsalan
yliopistossa samaa alaa kandidaattiohjelmassa opiskelevaa Elsa Bjursénia.

Valokuva. Kaksi nuorta on pukeutunut lämpimiin vaatteisiin ja katsoo nauraen kameraa. Vasemmalla istuva  on laskenut päänsä oikealla istuvan olalle.

Rauhankasvatusta edistämään on Suomessa perustettu Rauhankasvatusinstituutti. Mutta mitä on rauhankasvatus, kuinka sitä käytännössä toteutetaan ja mitä tekemistä sillä on antimilitarismin ja aseistakieltäytymisen kanssa?

Piirroskuva. Kaksi poliisi raahaa punk-henkiseen asuun pukeutunutta, irokeesi-hiuksista nuorta kohti poliisiautoa.

Aki päätti jättää menemättä armeijaan. Antimilitaristi haastatteli Akia hänen kokemuksistaan.

Lauantaiaamuna 4. elokuuta 2018, Aki heräsi krapulassa ovikellon soittoon. Nähdessään oven takana seisovat kaksi poliisia, hän tiesi heti mistä oli kyse. Aki oli määrätty aloittamaan varusmiespalvelus 4. kesäkuuta, mutta hän oli päättänyt jättää menemättä. Akin henkilöllisyyden todettuaan poliisit lähtivät viemään häntä kohti Santahaminan kasarmia.

Miksi et mennyt armeijaan palvelukseenastumispäivänä?

Marraskuussa 2018 Aseistakieltäytyjäliitto pyysi lahjoituksia turkkilaiselle sisarjärjestölleen VR-DER:lle, joka on ollut rahoitusvaikeuksissa Turkin hallituksen määräämien tukileikkausten ja maata vaivaavan talouskriisin takia. Turkulainen Maailmanparannusyhdistys Maailmanpyörä Koroinen lahjoitti keräykseen 1000 euroa. Kävi ilmi, että kyseessä on pyöräkirppis, joka kunnostaa pyöriä ja lahjoittaa kertyneitä voittoja hyviin tarkoituksiin. Pyöräkirppiksen väki vastaili kysymyksiimme.

Samana päivänä kun Suomessa juhlittiin viime kesänä juhannusta, kokoontui Etiopian pääkaupunki Addis Abeban pääaukiolle paikallisen lehdistön arvion mukaan kolmesta neljään miljoonaa ihmistä. Myös Antimilitaristi oli paikan päällä.

Sivut