Teksti: Aku Kervinen
Laajamittainen maasota Euroopassa on tehnyt asevelvollisuuden kannattamisesta aiempaa muodikkaampaa. Suomessa päättäjät ovat ylpeilleet meidän laajalla miesten asevelvollisuudellamme ja mediat ovat kirjoittaneet kilvan juttuja asevelvollisuuden paluusta Eurooppaan: puheet asevelvollisuudesta luopumisesta tai ainakin siirtymisestä valikoivampaan malliin on kuitattu uudessa tilanteessa vanhentuneiksi.
Kuitenkaan missään niistä maista, jotka ovat Euroopassa siirtyneet takaisin asevelvollisuuteen tai harkinneet sitä ei ole ollut esillä Suomen kaltainen, laajan joukon suorittama ja sukupuolten erotteluun perustuva asevelvollisuus. Hyvänä esimerkkinä toimii Saksan puolustusministeri Boris Pistoriuksen maaliskuun alussa näkyvästi uutisoitu ehdotus asevelvollisuuden palauttamisesta Saksaan: Pistorius pitää realistisena kouluttaa sen jälkeen noin 3000-4000 varussotilasta vuosittain.
Uuden "asevelvollisuuden" myötä väkiluvultaan noin 16 kertaa Suomen kokoisessa maassa palvelukseen määrättäisiin siis joukko, joka olisi maksimissaankin vain alle viidesosa Suomessa palvelukseen määrättävistä.
Samassa hengessa asevelvollisuuden palauttamista on väläytetty myös esimerkiksi Italiassa, missä asialla oli hallituspuolue Legan puheenjohtaja Matteo Salvini. Ehdotus sai välittömästi tyrmäyksen muun muassa puolustusministeri Guido Crosettolta. Salvini kiirehtikin tarkentamaan, että palvelus pitäisi nykyajassa tietysti järjestää niin, ettei nuorten tarvitsisi sen vuoksi keskeyttää opintojaan tai jäädä pois töistä.
Toimintaan asti asevelvollisuuden palauttamisesta on päästy muun muassa Latviassa. Esimerkiksi Iltalehti otsikoi ylpeästi 13.4. “Pieni Nato-maa otti mallia Suomen armeijasta”. Tosin huolimatta tavoitteesta määrätä palvelukseen noin 1000 henkilöä eli reilu 10 % ikäluokasta vuonna 2023, lopulta palvelukseen saatiin noin 300 nuorta. Kaksi kolmannesta palvelusvelvollisista ei ylipäätään vastannut kutsuun.
Jos tällainen asevelvollisuus kerran on tekemässä paluuta Eurooppaan, Suomi voi aseistakieltäytymisoikeuden näkökulmasta vallan hyvin ottaa muotivirtauksesta mallia!