Perjantaina 5. huhtikuuta thaimaalainen aseistakieltäytyjä ja ihmisoikeusaktivisti Netiwit Chotiphatphaisal, 27, julisti aseistakieltäytymisensä värväyskeskuksen edessä Samut Prakarn provinssissa. Hän kertoi avoimesti vakaumuksensa sen sijaan, että olisi osallistunut kutsuntoihin. Hänelle myönnetty palveluksen lykkäys opiskelijastatuksen perusteella päättyi tuona päivänä. Häntä ei pidätetty. Thaimaa ei tunnusta oikeutta aseistakieltäytymiseen.
Thaimaassa kutsunnat järjestetään joka huhtikuu. Nuoret miehet osallistuvat arvontaan, jossa he saavat joko punaisen kortin, joka tarkoittaa, että heidät voidaan määrätä armeijaan seuraavan kahden vuoden aikana, tai mustan kortin, joka merkitsee vapautusta. Chotiphatphaisal kieltäytyi nostamasta korttia.
Thaimaassa ei tiettävästi koskaan aikaisemmin vangittu ketään kutsunnoista kieltäytymisestä.
”Uskon, että jonkun on tehtävä tämä osoittaakseen, että meillä on ongelma,” Chotiphatphaisal sanoi The Guardianille antamassaan haastattelussa.
Chotiphatphaisal on kertonut vakaumuksestaan ensimmäisen kerran teini-ikäisenä vuonna 2014. Tuolloin armeija kaappasi vallan.
Saksalainen kansainvälistä apua aseistakieltäytyjille tarjoava Connection e.V., maailman laajuinen antimilitarististen järjestöjen verkosto War Resisters’ International, Venäjän Aseistakieltäytyjien Liike (MCO), turkkilainen Conscientious Objection Watch, israelilainen rauhanjärjestö New Profile ja eteläkorealainen World Without War peräänkuuluttavat aseistakieltäytymisoikeuden täyttä tunnustamista Thaimaassa.
“Aseistakieltäytyminen on ihmisoikeus ja sitä pitää kunnioittaa, myös Thaimaan osalta,” sanoi Rudi Friedrich Connection e.V. -aseistakieltäytymisverkostosta.
“Netiwit Chotiphatphaisalin asema aseistakieltäytyjänä täytyy tunnustaa. Häntä ei saa syyttää tai syrjiä millään tavoin.”
Chotiphatphaisal vetosi omassa lausunnossaan ihmisoikeuksiin. Hän vaatii, että kaikilla thaimaalaisilla tulisi olla oikeus valita ottavatko he osaa asepalvelukseen vai eivät. Chotiphatphaisalin vetoomus on luettavissa kokonaisuudessaan alta.
Vaikka Chotiphatphaisalia ei ole pidätetty hän silti on joutumassa oikeudelliseen käsittelyyn pasifistisesta ja poliittisesti motivoituneesta aseistakieltäytymisestään ja tätä myötä vankilaan kolmeksi vuodeksi.
Eteläkorealainen aseistakieltäytymisjärjestö World Without War teki selväksi kuinka tärkeä Chotiphatphaisalin päätös on.
“Asepalveluksesta kieltäytyminen on rauhan teko. Me muistamme lukemattomat aseistakieltäytyjät, jotka kieltäytyivät ottamasta osaa teurastamiseen ja väkivaltaan Vietnamissa, Etelä-Afrikassa, Irakissa, Ukrainassa, Gazassa ja muualla. Rauha ja demokratia eivät synny sotilaiden saappaiden ja aseiden myötä.”
War Resisters Internationalin Semih Sapmaz muistutti, että aseistakieltäytyminen YK:n tunnustama oikeus.
“Valtioiden, jotka väittävät olevansa demokraattisia täytyy kunnioittaa kansainvälistä lakia ja tunnustaa oikeus aseistakieltäytymiseen. Yhdistyneet Kansakunnat on toistuvasti tunnustanut aseistakieltäytymisoikeuden ihmisoikeustoimikunnassa ja ihmisoikeusneuvostossa. Ihmisoikeuskomitea on myös toistuvasti tunnustanut yleisissä huomautuksissaan ja kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen (ICCPR) artiklaan 18 perustuvissa yksittäisiä valituksia koskevissa päätöksissään oikeuden aseistakieltäytymiseen sekä oikeuden ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnon vapauteen. Thaimaa on ICCPR:n osapuoli. Myös YK:n mielivaltaista pidätystä käsittelevä työryhmä (UN Working Group on Arbitrary Detention) katsoo, että aseistakieltäytyjän pidättäminen on mielivaltaista ja siten kansainvälisten ihmisoikeusstandardien vastaista.”
Chiang Main yliopiston valtiotieteen professori Panuwat Panduprasert kertoo The Guardianin jutussa, että aseistakieltäytymisen ajatus on varsin uusi Thaimaassa. Hän arvioi, että vanhemmat sukupolvet eivät ole kokeneet velvoitetta oikeuksiensa loukkaukseksi.
Chotiphatphaisal taas arvioi, että ihmiset eivät ole aiemmin uskaltaneet kritisoida armeijaa, koska pelkäävät joutuvansa vaikeuksiin.
Thaimaassa asepalveluksen voi välttää lääketieteellisistä syistä, myöskään tarpeeksi korkean tason saavuttaneiden munkkien ei tarvitse suorittaa palvelusta. The Guardianin mukaan varakkaat ihmiset ovat välttäneet palveluksen myös lahjomalla viranomaisia.
Amnesty International kertoi vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessaan, että etenkin tuoreet varusmiehet kohtaavat rutiininomaisesti fyysistä väkivaltaa, nöyryytystä ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Harjoitusleireillä harjoitetut pahoinpitelyt ja kidutus ovat johtaneet myös kuolemiin.
Lähteet: War Resisters’ International, The Observer, The Guardian, Amnesty International
Käännös: Matias Kaskiluoto, Juhis Ranta
Editointi: Juhis Ranta
Netiwit Chotiphatphaisal: Julistus asepalveluksesta kieltäytymisestä
Julistan vuoden 2014 vallankaappauksesta lähtien pitämäni näkökantani, eli kun minut kutsutaan asepalvelukseen, en osallistu. Tämä päätös perustuu uskomukseen, että asepalvelukseen haluttomien kansalaisten pakottaminen rikkoo ihmisoikeusperiaatteita ja henkilökohtaisia moraalisia näkökantoja. Tapa on vanhentunut, tehoton ja se edesauttaa demokratian heikentymistä Thaimaassa. Kymmenen vuotta on kulunut ja vahvistan alkuperäisen kantani.
Asevelvollisuus ei vahvista tasa-arvoa kansalaisten välillä vaan vahvistaa eritasoisen syrjinnän muotojen järjestelmiä. Minä ymmärrän ja tunnen empatiaa niitä monia kohtaan, jotka koittavat välttää asevelvollisuutta hakemalla opiskelupaikkaa ulkomailta, rupeamalla munkeiksi tai löytämällä jonkin muun vapautusperusteen. Kuitenkin monet eivät kykene välttämään sitä ja joutuvat palvelemaan vastentahtoisesti.
Kaikilla thai-kansalaisilla tulisi olla yhtenäinen vapaus valita ottavatko osaa asevelvollisuuteen vai eivät. Ketään ei saisi pakottaa, koska se ei ole hyödyllistä yksilöille eikä valtiolle.
Voisin löytää tapoja vältellä sitä, kuten muut ovat tehneet, ja kunnioitan heidän päätöksiään, mutta julkinen vastustaminen haastaa ongelman suoraan, mikä saattaa olla tarpeen kansalaisten vapauksien kehittämiseksi ja taatakseen armeijan, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia tänä modernina aikana.
Täten julistan siviilivastarinnan aktini olemalla ottamatta osaa asepalvelukseen. Olen tietoinen laillisista seuraamuksista ja huolestunut, mutta jos kohtaamani seuraukset johtavat parempaan elämänlaatuun muille thai-kansalaisille, olen halukas etenemään kohti reilumpaa prosessia.
Olen tullut esittämään itseni tähän valintaprosessiin vakuuttaakseni kuluneen vuosikymmenen näkökantani uudelleen ja selkeästi osoittaakseni, että en ole vältellyt tai paennut enkä ole koskaan harkinnut niin tekeväni.
Alkuperäinen teksti: Netiwit Chotiphatphaisal
Käännös: Matias Kaskiluoto