25.2. käynnistyi laajapohjainen Asepalvelus 2020 -kampanja. Kampanjalla on kaksi tavoitetta: asepalveluksen järjestäminen tasa-arvoisesti ja totaalikieltäytyjien rankaisemisesta luopuminen. Aseistakieltäytyjäliitto tukee kampanjaa ja toteaa, että käytännössä sen tavoitteiden toteutuminen merkitsisi vapaaehtoiseen järjestelmään siirtymistä.
Kampanja tuo asepalveluksen uudistamisen osaksi eduskuntavaalikeskustelua. Asepalvelus2020.fi -nettisivulle kerätään vaalilupauksia eduskuntavaaliehdokkailta, jotka haluavat ratkaista nämä kaksi keskeisintä nykymallin ongelmaa. Tavoitteisiin sitoutuneet ehdokkaat on jaoteltu kätevästi vaalipiirien mukaan sivuille. Näin aihetta tärkeänä pitävät äänestäjät voivat tarkistaa ehdokkaansa kannan. Myöhemmässä vaiheessa suunnitteilla on kansalaisaloitteen tekeminen samojen tavoitteiden pohjalta, mikäli tarve vaatii.
“Julkisuudessa esitettyjä tavoitteidemme mukaisia vaihtoehtoja nykymallin korvaajiksi ovat esimerkiksi vapaaehtoisuuteen ja kannustimiin perustuva asepalvelus sekä kansalaispalvelus, jossa ei ole sanktioita siitä vakaumuksellisista syistä kieltäytyville”, sanoo kampanjan perustaja Milja Suihko lehdistötiedotteessa.
“Vaikka maiden turvallisuustilanteet ovat erilaisia, myös Ruotsin ja Norjan järjestelmistä voi ottaa osviittaa Suomen asepalvelusjärjestelmää päivitettäessä” Suihko jatkaa.
“Erityisesti nuoret ovat kriittisiä nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää kohtaan. Valtaosa 15-34 vuotiaista korvaisi sen joko vapaaehtoisella asepalveluksella, molempia sukupuolia koskevalla asevelvollisuudella tai ammattiarmeijalla”, muistuttaa kampanjan yhteyshenkilö Esa Noresvuo tiedotteessa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan uusimman tutkimuksen paljastamia asenteita.
Kampanjan tavoitteita tukevat tällä hetkellä Aseistakieltäytyjäliitto, Fem R, Gender Egalitarian Finland, Feministinen ajatushautomo Hattu, Liberaalipuolue, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Miehet ry, Miesten tasa-arvo, Piraattipuolue, Sadankomitea, Naisasialiitto Unioni, Vasemmistonuoret ja Vihreät nuoret.