Sotilasinstituutiot ja armeijat ovat Suomessa liian usein kriittisen keskustelun ulkopuolella.

Teksti: Tuukka Korpinen

Teksti: Aku Kervinen

Laajamittainen maasota Euroopassa on tehnyt asevelvollisuuden kannattamisesta aiempaa muodikkaampaa. Suomessa päättäjät ovat ylpeilleet meidän laajalla miesten asevelvollisuudellamme ja mediat ovat kirjoittaneet kilvan juttuja asevelvollisuuden paluusta Eurooppaan: puheet asevelvollisuudesta luopumisesta tai ainakin siirtymisestä valikoivampaan malliin on kuitattu uudessa tilanteessa vanhentuneiksi.

The mushroom cloud rising over Hiroshima, Japan, after the nuclear bomb attack.

Antimilitaristin arviossa Stanley Kubrickin ydinsodasta kertova klassikkoelokuva, joka onnistuu olemaan huvittava synkästä aiheestaan huolimatta.

A person passing as a woman is lying face down under an airplane seat.

(My TH OS)  -todellisuuden jälkeinen kertomus siitä, kuinka kuljimme tulevaisuuden raunioilla. 

Keskiviikko

Kello 4.45 juna viheltää itään pitkin kehärataa. Ikkunasta vilisevät aseman paljaassa valossa kylpevät työmatkalaiset, asemille eksyneet laitapuolenkulkijat, makeisia, aitoa avioliittoa sananvapauden varjolla tyrkyttävät ja pikaruokaa kirkuvat mainokset. 

dinosaur-like animal screaming with the text shaped in a yellow star box that reads

Helmikuussa 2023 Yhdysvaltojen ilmavoimat ampuivat alas tuntemattoman esineen. Pohjois-Amerikan jalo taivas ei saanut rauhaa, sillä pian ammuttiin alas jo toinen entistä mystisempi esine. Kanadassakin saatiin hävittäjien pyssyt ojoon, hekin onnistuivat pudottamaan tunnistamattoman esineen. Juuri saanen tietoni mukaan jo neljäs tunnistamaton esine ammuttiin alas Yhdysvaltojen suuresta ja mahtavasta ilmatilasta. Ken tietää mikä militarismin suurvaltaa koettelee seuraavaksi?

A band playing with their guitars in the vastavirta event.
3 + 1 poimintaa Euroviisuista

Euroopan yleisradiounioni, eli EBU on linjannut hyvinkin tiukasti Euroviisujen ei-poliittisesta luonteesta, mutta käytännössä kisoissa on nähty paljonkin poliittisia kannanottoja ja politiikan erottaminen Viisuista kokonaan on mahdotonta. Erityisesti muutamana viime vuotena politiikka on ollut erityisen tapetilla Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan. Lehden teemaan osuvasti, myöskään tänä vuonna ei epäpoliittisuuteen ole alistuttu vaan suoranaisesti sodanvastaisia lauluja nähtiin useampia.

Earth seen from the space.

Pyrin alkuvuodesta etsimään työkiireitä tasapainottamaan jotain kevyttä ajanvietettä päätyen lopulta katsomaan alkuperäistä 1960-luvun lopun Star Trek -sarjaa. Sarjan kömpelöltä näyttävän lavastuksen ja usein naivistisilta vaikuttavien juonikuvioiden alta löysin vaihtoehtoisen maailman, joka kuvaa mielenkiintoisella tavalla tulevaisuutta, joka voisi olla saavutettavissa.

member of Antikset staring at the camera, with trees in snow behind,

Pääasiassa täysin palvelleista sivareista sekä siviilipalveluksesta haaveilevasta c-miehestä koostuva indie-oktetti Antikset haaveilee osaavasta keikkamyyjästä sekä kuulijakunnan saavuttamisesta hyvän tee-se-itse-musiikin avulla. Nyt tämä Sinebrychoffin puistossa absintti-iltoja talvisin järjestävä kollektiivi paljastaa Antimilitaristille henkilökohtaista tietoa menneisyydestään ja valottaa tulevaisuudensuunnitelmiaan.

Graph comparing the carbon dioxide level between the past and the current one. HISTORIALLISET JA NYKYISET HIILIDIOKSIDIN KONSENTRAATIOT ILMAKEHÄSSÄ VIIMEISEN 800 000 VUODEN AJALTA. LUKEMAT PERUSTUVAT MUUN MUASSA JÄÄKAIRAUKSIIN JA MAUNO LOAN OBSERVATORION HAVAINTOIHIN. LISÄTIETOA NASA:N SIVUILTA OSOITTEESTA HTTP://CLIMATE.NASA.GOV/EVIDENCE.

Synnyin vuoden 1990 alussa tähän maailmaan. Tuolloin ilmakehän keskimääräinen hiilidioksidipitoisuus oli noin 354 partikkelia per miljoona partikkelia (ppm). Tämän jälkeen on tapahtunut monenlaista. Persianlahden sota Irakin ja Yhdysvaltojen johtaman monikansallisen liittouman välillä. Jugoslavian hajoamissodat pitkälti koko 1990-luvun ajan. Sierra Leonen sisällissota muun muassa Iso-Britannian kera. Algerian sisällissota. Somalian sota. Sodat ja konfliktit Etiopiassa, Ugandassa ja Kongossa. Venäjän sotatoimet Tshetsheniassa.

A cover image of the book "Ukrainan sota ja maailma sen jälkeen"

“Aina kun sotaan on päädytty, jotain on jo tehty väärin”, kirjoittaa Tampereen yliopiston emeritustutkija Unto Vesa. Kirjan julkistustilaisuudessa 28.10.2022 hän toteaa, että edellisen kerran maailmassa oli yhtä kiperä tilanne Kuuban kriisin aikaan 1962. Rauhan- ja kansainvälisen politiikan tutkija on yksi “Ukrainan sota ja maailma sen jälkeen”-kirjan yhdestätoista kirjoittajasta.

Sivut