3 + 1 poimintaa Euroviisuista
Euroopan yleisradiounioni, eli EBU on linjannut hyvinkin tiukasti Euroviisujen ei-poliittisesta luonteesta, mutta käytännössä kisoissa on nähty paljonkin poliittisia kannanottoja ja politiikan erottaminen Viisuista kokonaan on mahdotonta. Erityisesti muutamana viime vuotena politiikka on ollut erityisen tapetilla Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan. Lehden teemaan osuvasti, myöskään tänä vuonna ei epäpoliittisuuteen ole alistuttu vaan suoranaisesti sodanvastaisia lauluja nähtiin useampia.
Antimilitaristiset poiminnat tämän vuoden Viisuista:
1. Sveitsi: Remo Forrer – Watergun
Häpeilemättömästi kantaaottava sodanvastainen, ja jopa asevelvollisuusvastainen balladi. Kappaleessa oikea sota laitetaan vastakkain lapsuuden sotaleikkien kanssa, sanoituksissa kuvataan lapsuuden viattomuuden menettämistä todellisen maailman väkivallan ja oikean sodan edessä.
Tämän voisi samaistaa myös siihen, miten asevelvollisuutta suorittaessa leikitään sotaa, mutta nyt oikea sota on konkretisoitunut eurooppalaisten kansojen silmille, eikä siihen haluta ottaa osaa. Ottaen huomioon, että Sveitsissä on voimassa miesten asevelvollisuus ei asiaa voi hirveän paljon selvemmin ilmaista - me emme halua olla sotilaita.
2. Kroatia: Let 3 - Mama ŠČ!
Kroatian kappale on lähes täysi vastakohta edelliselle ja menee herjaamisen ja panettelun puolelle. Sodan tarinaa kuvataan hullun miehen yksilöllisenä projektina, johon perheenäiti lankeaa. Ostaa traktorin, nai psykopaatin ja tämän seurauksena tulee Armageddon ja verilöyly.
Traktorista puhumisen taustalla on surullisen hupaisa tapahtumaketju, jonka seurauksena Valko-Venäjän presidentti Lukašenka osti Putinille 70-vuotislahjaksi traktorin. Laulun sanoitusten puhe Armageddonista ei välttämättä edes ole liioiteltua, sillä toukokuun lopulla Lukashenko ilmotti Venäjän toimeenpanevan aiemmin keväällä paljastamansa suunnitelman siirtää taktisia ydinaseita Valko-Venäjän alueelle.
Let 3 yhtye on tunnettu provosoivasta tyylistään. Ensisijaisesti kritiikin kohteeksi ovat tulleet katolinen kirkko ja muut konservatiivis-nationalistiset tahot. Tavoite on aiheuttaa kohua ja samalla edistää liberaalien arvojen leviämistä. Sukupuolirooleilla leikkiminen ja tabuaiheet ovat osa yhtyeen perusilmettä.
Yhtye itse on kuvannut laulua seuraavasti:
“It’s not a political song, it’s a song against war,” they told Croatia’s N1 Info. “Our only wish is for the war to stop as soon as possible and for peace and love to emerge.”
3. Tšekki: Vesna - My sister's crown
Tšekin kappale on yleisen feministinen ja yhteistä slaavilaista kulttuurillista yhteyttä vaaliva. Siinä lauletaan neljällä kielellä englanniksi, tseksiksi, bulgariaksi ja ukrainaksi. Radio Prahassa kysyttiin tälle syytä, jonka kerrottiin olevan Ukrainan tukeminen miehitystä vastaan. Muuten suosittu kappale hyllytettiin Venäjällä hyvin pian tämän jälkeen.
Kappaleessa juhlitaan sisaren voimaa, itsenäisyyttä ja periksiantamattomuutta. Sisarella tässä tapauksessa tarkoitetaan Ukrainaa, jonka kruunua Venäjä tulee varastamaan. Kruunua voi ajatella viittauksena tsaarin aikaan, mutta on myös itsenäisyyden merkki. Laulu on siis solidaarisuudenosoitus Ukrainalle. Sodanvastaisuus konkretisoituu, kun laulussa lauletaan: “Nobody wants more boys dead”. Samalla toivotaan Itä-Euroopan maille vapautta toimia ilman Venäjän nukkevaltion asemaa, “we are not your dolls”.
Kappaleen tarkoitus on muistuttaa että Eurooppa seisoo Ukrainan kanssa, eivätkä nämä ole yksin.
Suomi: Käärijä - Cha Cha Cha
Erityismaininta Käärijälle, joka on sulattanut ihmisten sydämet yli sukupolvirajojen niin koti-Suomessa kuin laajemmalti Euroopassa. Itse itseään Käärijä kuvailee ”tavalliseksi vantaalaiseksi ukoksi”. Valloittavalla persoonallisuudellaan ja asenteellaan Käärijä on saanut ravisteltua myös yhteiskunnassamme vallitsevaa ahdasta ja paikalleen jämähtänyttä mieskuvaa. Käärijä on ilahduttanut esimerkiksi kotoa tuoduilla formulalakanoillaan ja Bulbasaur -pehmolelullaan. Hän on myös puhunut avoimesti suolistosairaudestaan.
Tällaiset vaihtoehtoiset roolimallit avaavat tietä sille, että ehkä joku päivä tavallinen suomalainen mies voi olla myös aseistakieltäytyjä. Ilo, leikki, hassuttelu ovat antimilitarismin peruskiviä.
TEKSTI : SUZU SOMMAR