Hyppää pääsisältöön
Antimilitaristi
  • pääkirjoitukset
  • artikkelit
  • palstat
    • kirja-arvostelut
    • kolumnit
    • kulttuuri
    • kysy keltiltä
    • mitä sivari duunaa nyt?
    • kalevi kapinainen
  • tietoa lehdestä
  • arkisto
    • näköislehdet
    • vanhat lehdet
Punk-bändi soittaa Rauhanasemalla taustallaan suuri AKL:n katkaistua kivääriä esittävä logo

Neljännesvuosisata punkia Rauhanasemalla

20.12.2019

punk
Rauhanasema

Rauhanasemalla järjestetyt Aseistakieltäytyjäliiton tukikeikat täyttivät tänä keväänä 25 vuotta, minkä kunniaksi järjestettiin 2.3. juhlakeikka. Keikan järjestelyihin osallistunut Sini kertoo tapahtumasta.

KUKA OLET?

Olen Sini, tulin AKL:n toimintaan mukaan juuri punkkikeikkojen kautta kymmenisen vuotta sitten.

RAUHISPUNK 25 V. OHI, MIKÄ OLI MEININKI KEIKALLA JA MIKÄ FIILIS NYT?

Keikka oli loppuunmyyty, joten tunnelma oli tiivis mutta erittäin hyvä. Kakku- ja kahvitarjoilu nostatti juhlafiilistä. Toki keikan järkkääminen aiheuttaa aina jonkun verran stressiä, mutta se kuuluu asiaan. Onnistuneen keikan jälkeen fiilis on hyvä, mutta toisaalta olen ihan tyytyväinen, että se on ohi ja voi keskittyä seuraaviin haasteisiin.

KUINKA PALJON IHMISIÄ OSALLISTUI TAPAHTUMAN JÄRJESTELYIHIN?

Meillä on muutaman järkkääjän porukka, minkä lisäksi vapaaehtoisten duunarien panos on merkittävä. Tällä kertaa järkkääminen meni tavallista pienemmällä porukalla, mikä aiheutti omat haasteensa.

KEITÄ OLI ESIINTYMÄSSÄ?

Traumarockia soittava Pelko Helsingistä, melodista punkia soittava Huolet ja murheet Turusta, rauhiskeikkojen konkari Kansalaistottelemattomuus sekä crust-punkia soittava Project Dekadenz Eestin Tartosta.

MITEN KEIKAT OVAT HISTORIAN SAATOSSA MUUTTUNEET?

Ainakin ote on ammattimaistunut keikkojen järkkäämisen suhteen. Etenkin viimeisten muutaman vuoden aikana ollaan onnistuttu kehittämään keikkatoimintaa entistä toimivammaksi ja luomaan hyviä uusia käytäntöjä. Jonkun verran meno on myös rauhoittunut menneisiin vuosiin nähden, tosin sama ilmiö on nähtävissä punk-skenessä myös yleisemmin.

MITEN RAUHIKSEN PUNK-KEIKAT OVAT VAIKUTTANEET YLEISEMMIN HELSINGIN PUNK-SKENEEN?

Ikärajattomia keikkapaikkoja ei ole kovinkaan montaa, joten omalta osaltaan Rauhiksen keikat osallistavat nuorisoa hyvin mukaan toimintaan. Punk-skenessä AKL myös tiedetään ja tunnetaan erityisen hyvin!

OLIKO KEIKALLA TAI SEN JÄRJESTELYISSÄ MUKANA SAMOJA IHMISIÄ, JOTKA OLIVAT MUKANA ENSIMMÄISELLÄ KEIKALLA 25 VUOTTA SITTEN? ENTÄ SELLAISIA, JOTKA EIVÄT SILLOIN OLLEET SYNTYNEETKÄÄN?

Ikähaarukka keikoilla on teineistä viisikymppisiin. Uusi sukupolvi on löytänyt Rauhiksen keikat ilahduttavan hyvin, ja iso osa niin yleisöstä kuin vapaaehtoisistakin on nuoria. Toisaalta aina mukana on myös Rauhis-keikkojen konkareita: tälläkin kertaa hommissa oli yksi vapaaehtoinen, joka oli soittamassa ensimmäisellä Rauhis-keikalla vuonna 1994. Itse oon aloittanut silloin koulun.

MITÄ TÄSTÄ SEURAA? VIELÄKÖ RAUHIKSELLA PIDETÄÄN PUNK-KEIKKOJA SEURAAVATKIN 25 VUOTTA?

Kristallipalloa en omista, mutta olisihan se hienoa! Toivon mukaan en itse ole enää kuitenkaan siinä vaiheessa mukana, vaan keikkoja järkkää uusi sukupolvi.

MITÄ MUUTA HALUAT SANOA?

Rauhan, rakkauden ja anarkian täyteistä kesää kaikille! Nähdään AKL:n infopöydillä!

 

Teksti: AKU KERVINEN

Aiheeseen liittyen

Punk: Kaikki tiet vievät Rauhanasemalle

Kansalaistottelemattomuus

Alkoholiton kilju

Sottasta ja rujoo

MATTI JA TAPPO AKL:N TUKIKEIKALLA RAUHANASEMALLA 27.4.

Yleisön takii

Anthrax Fields -punkbändi keikalla. Laulaja Magentalla on pörröiset vaaleanpunaiset hiukset.

AKL ui Vastavirtaan

Bändi soittaa lavalla. Lavan yllä lukee klubin nimi: Vastavirta. Taustalla on Aseistakieltäytyjäliiton logo, kaksi kättä katkaisemassa kiväärin katki, keskellä mustaa viisisakaraista tähtiä.

Volumet ja säröt täysille

FUCK-USHIM-bändin neljä jäsentä istuvat rinnakkain pienellä sohvalla musiikkiklubiympäristössä.

Rukous haastattelussa

Rukous-bänsi keikalla

Broken Rifle -logo Vihreä tähtäin ja kutsunnat.net -sivuston linkki Keltainen avonainen ovi ja eroa-armeijasta -sivuston linkki