Timo Virtala nostaa kädellään kirjansa Väkivallattomuuden voima kasvojensa viereen.

Siviilipalveluskeskuksen legendaarisen luennoijan, Timo Virtalan uutuuskirja Väkivallattomuuden voima – Kertomuksia rohkeudesta on innostava ja kiinnostava johdatus väkivallattomuuteen aktiivisena voimankäytön muotona, vaihtoehtona toisaalta väkivallalle ja toisaalta passiivisuudelle.

Kuvakaappauksessa elokuvasta Hacksaw Ridge näkyy palavia raunioita pommituksen jäljiltä.

Jälleen kerran on huuli pyöreänä todettava, että kyllä todellisuus vaan on niin usein tarua ihmeellisempää. Jotenkin tämä Hacksaw Ridge – Aseeton sotilas on päässyt itseltä menemään ohi. Leffaa on keskusteluissa hehkutettu niin paljon, että odotukset olivat aika korkealla. Tällä kertaa ne eivät myöskään pettäneet.

Putinin trollit -teoksen kannessa piirretty koppalakkipäinen karhuhahmo on kumartunut näpyttelemään kannettavaa tietokonetta.

Jessikka Aro:
Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta.
Johnny Kniga Kustannus.
2019.
453 sivua.

Toimittaja Jessikka Aron Putinin trollit kuuluu viime vuoden eniten keskustelua herättäneisiin suomalaisiin tietokirjoihin. Kirjan kiinnostavuudesta kertoo jotain jo se, että tätä arvostelua kirjoitettaessa pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoverkostossa kirjasta on tehty varauksia yhteensä 1217 kappaletta.

Hidden Life -elokuvan hahmot kulkevat niityllä maatyövälineet käsissään.

Suomen ensi-ilta: 10.01.2020. | Alkuperäisnimi: A Hidden Life | Ohjaus: Terrence Malick | Käsikirjoitus: Terrence Malick | Pääosissa: August Diehl, Valerie Pachner, Bruno Ganz, | Matthias Schoenaerts, Michael Nyqvist | Pituus: 174 minuuttia | Ikäraja: K16

Vuonna 2012 julkaistussa esseistisessä pamfletissaan Liberalismin petos Timo Hännikäinen ja Tommi Melender käsittelevät liberalismin historiallisesti muuttunutta roolia Suomessa ja maailmalla. Pamfletissa Hännikäinen ja Melender keskittyvät muun muassa 60- ja 80-lukujen arvo- ja talousliberaaleihin murroksiin, kyseisten ideologioiden yksilö- ja ryhmäkeskeisyyden eroihin sekä vastakulttuurin rooliin kapitalistisessa nyky-yhteiskunnassa.

Työstäkieltäytyjän käsikirjan kannessa piirretty vaaleanpunainen laiskiainen roikkuu sinisellä pohjalla neljän raajan varassa puusta ja taivaalta sataa rahaa sen päälle,

“Kapitalismi on kulttiuskonto, kenties kaikkein ankarin koskaan olemassa ollut sellainen.”, kirjoitti filosofi Walter Benjamin. Tämän uskonnon keskeinen rituaali on palkkatyö, jossa raatamalla tullaan autuaaksi. Vaikka Benjamin kirjoitti väittämänsä 1900-luvun alkupuoliskolla, ei palkkatyön kultti ole kadonnut minnekään. Suomessa puolueet niin oikealta kuin vasemmalta haluavat lisää työtä, ainoastaan perustelut vaihtelevat.

Onko sivistys uhattuna? Yliopisto vaarassa? Viime vuosina on puhuttu paljon totuuden jälkeisestä ajasta. Elämme aikakautta, jossa tutkittu tieto uhkaa menettää merkitystään. Akateemisella elämänmuodolla on kuitenkin oma arvonsa. Yliopistoa vain on hankala sovittaa kvartaalikapitalismin vaatimuksiin.

Lupa tappaa? Sodankäynnin ja väkivaltaisten konfliktien oikeuttamisen pitkä historia. Kirjan nimen takana kansikuvassa näkyy suuri nippu eri aikakausina käytettyjä aseita.

Sota on kiinteä osa ihmiskunnan historiaa.  Kuitenkaan sota ei ole koskaan ollut itsestäänselvyys, vaan vallanpitäjien, johtajien ja väkivallan lietsojien on vuosituhannesta toiseen täytynyt tavalla tai toisella hankkia hallittujen suostumus sodankäynnille. Kuinka tässä on onnistuttu ja, mikä tärkeintä, epäonnistuttu?

PONTUS PUROKURU:

TÄYSIN AUTOMATISOITU
AVARUUSHOMOLUKSUSKOMMUNISMI.
KOSMOS 2018. 296 SIVUA.

Toimittaja Pontus Purokurun kirja Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi lukeutuu viime vuoden mielenkiintoisimpiin suomenkielisiin kirjoihin. Purokurun ajattelu on oivaltavaa ja uusia näkökulmia avaavaa. Teoksen ilmeisenä tarkoituksena on haastaa luutuneita ja aikansa eläneitä ajattelutapoja. Erityisen tervetullutta on hyökkäys suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsevaa työn kulttia vastaan.

NICK BUXTON JA BEN HAYES (TOIM.): ILMASTONMUUTOKSEN VOITTAJAT JA HÄVIÄJÄT – SOTATEOLLISUUS JA SUURYHTIÖT MUOVAAVAT LÄMPENEVÄÄ EPÄTASA-ARVON MAAILMAA.  LIKE 2016. 399 SIVUA.