Hyppää pääsisältöön
Antimilitaristi
  • pääkirjoitukset
  • artikkelit
  • palstat
    • kirja-arvostelut
    • kolumnit
    • kulttuuri
    • kysy keltiltä
    • mitä sivari duunaa nyt?
    • kalevi kapinainen
  • tietoa lehdestä
  • arkisto
    • näköislehdet
    • vanhat lehdet
Päätoimittaja Aku Kervinen on puun sisään kaivertuneessa kolossa.

Miksi pitää sekoittaa asioita?

18.06.2020

yhdenvertaisuus

Ensi kosketukseni Antimilitaristi-lehteen, silloin vielä nimeltään Sivari & Totaali, oli Aseistakieltäytyjäliiton esittelytilaisuudessa Siviilipalveluskeskuksessa Lapinjärvellä keväällä 2013. Esittelijällä oli mukanaan nippu lehden tuoreimpia numeroita, joita sai selailla esittelypuheen aikana. Yksi oman koulutuseräni sivaritoveri selaili erästä numeroa nurja ilme kasvoillaan. Kun tuli kysymysten aika, hän avasi lehden näyttäen artikkelia nimeltä Homotkin tappaa (nro 4/2012). “Eihän tämä homoasia mitenkään liity aseistakieltäytymiseen, miksi pitää sekoittaa asioita?” hän kommentoi turhautuneeseen sävyyn.

En muista minkä vastauksen ynseä sivari sai tai heräsikö aiheesta enemmän keskustelua. Pohdin sitä nyt kuitenkin pitkästä aikaa uudelleen, enkä saa kiinni kritiikistä. Ensinnäkin armeijoiden pinkkipesua ja queer-teoriaa käsittelevä artikkeli ei jälkikäteen lukiessa poikennut lehden varsinaisesta aiheesta tiukastikaan ymmärrettynä, toisekseen voi kysyä, mikä antimilitaristisessa toiminnassa on itse asiassa keskeistä.

Yksi kiinnostava muotoilu tästä löytyy, jos etsii netistä tietoa Aseistakieltäytyjäliitosta ja päätyy järjestön (uusille hienoille) nettisivuille. Heti ensimmäisenä kohdassa Perustietoa sanotaan: “Liitto näkee sotien syinä ihmisten välisen eriarvoisuuden ja todellisten vaikutusmahdollisuuksien puutteen, jotka luovat ja ylläpitävät militaristisia rakenteita. Se toimii näiden syiden poistamiseksi ja militarismin murtamiseksi.”

Yhdenvertaisuus ei siis ole antimilitaristisessa toiminnassa mikään sivujuonne tai vain joidenkin ihmisten huomioimiseksi muistettava pakollinen paha, vaan keskeinen tavoite jolla militarismia vastaan kamppaillaan. Sotien syihin puututaan puuttumalla eriarvoisuuteen, muiden asioiden joukossa vaikkapa siihen nuivan sivarin esiin nostamaan “homoasiaan”.

Tämän lehden teemaosiossa käsitellään yhdenvertaisuutta ainakin sukupuolen, terveyden ja talouden näkökulmista. Enemmänkin mahdollisia näkökulmia olisi varmasti ollut. Otetaan niitä esille tulevissa numeroissa.

AKU KERVINEN

P.S. Viime pääkirjoitukseni jälkikirjoituksessa kerroin Antimilitaristin menettäneen jo vuosia saamansa kulttuurilehtituen, ja ehdotin joukkorahoitusta lehden tilausmääriä nostamalla. Moni tarttuikin ehdotukseen, ja uusia tilauksia on tippunut toimitukseen mukavasti. Valitettavasti lehden neljännen numeron ilmestyminen ei vieläkään ole vuorenvarmaa: koronaviruspandemia on yllättäen leikannut julkaisijamme Aseistakieltäytyjäliiton tuloja perumalla muun muassa kevääksi suunnitellut punk-keikat Rauhanasemalla.

Siispä, jos et vielä ole Antimilitaristin tilaaja, tilaa lehti itsellesi! Jos taas tilaat jo lehden itsellesi, tilaa se lisäksi lahjaksi jollekin toiselle! Tilauksen voi tehdä hintaan 15 e/vuosi täyttämällä lomakkeen osoitteessa kulttilehdet.fi/antimilitaristi tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen toimisto@akl-web.fi.

Aiheeseen liittyen

Ihan liikaa intistä

Kahdeksanvuotiaskin sen näkee

Ratkotaan ja parsitaan

Antimilitaristi numeron 1/2019 kansi: Elizaveta Savolainen (El Savo). Change your point of view. Akryylityö paperille. 2019. Kaksi sotilashahmoa kiistelee, onko heidän edessään pöydälle piirretty numero 66 vai 99.

Koulu ei ole armeija eikä armeija ole koulu

Jätetään rahat rauhaan

Aikamme kompleksit

Antimilitaristin 4/2019 kansikuvassa pelilaudalle on asetettu pienoiskokoinen tankki, lelusotilaita ja kaksi noppaa.

Kieltäydy kyberaseista!

Antimilitaristin paperiversion 1/2020 kansikuvassa violetilla ruutupohjalla kuvattu valkoisesta ruudukosta muodostuva käsi kurottuu ylöspäin avautuneena lukijaa kohti.

Yhteiskunnallinen väärinsukupuolitus – siviilipalveluksessa muunsukupuolisena

Kymmenet piirretyt hahmot ovat kääntyneinä kohti katsojaa, useimpien kasvojen paikalla on maskuliinisuutta kuvaava marssymboli. Yhden hahmon kasvot ovat tyhjät.

Broken Rifle -logo Vihreä tähtäin ja kutsunnat.net -sivuston linkki Keltainen avonainen ovi ja eroa-armeijasta -sivuston linkki