Hyppää pääsisältöön
Antimilitaristi
  • pääkirjoitukset
  • artikkelit
  • palstat
    • kirja-arvostelut
    • kolumnit
    • kulttuuri
    • kysy keltiltä
    • mitä sivari duunaa nyt?
    • kalevi kapinainen
  • tietoa lehdestä
  • arkisto
    • näköislehdet
    • vanhat lehdet

Jätetään rahat rauhaan

20.12.2019

taide
kulttuuri
puolustusmenot

Helposti voisi päätyä suhtautumaan sotilasmenoihin kuin kansallismieliset oikeistopopulistit maahanmuuttoon: mihin tahansa asiaan löytyy lisää rahaa siitä leikkaamalla. Vanhusten hoidossa ongelmia? Karsitaan varustelumenoja. Teitä pitäisi kunnostaa? Varuskuntia joutaa lakkauttaa. Rahat, jotka ollaan käyttämässä hävittäjähankintoihin, olen varmaan itsekin kuluvan kevään aikana käyttänyt puheissani vaikka kuinka moneen parempaan tarkoitukseen.

Tietysti ihmisten mahdollisuutta muuttaa halutessaan tai tarpeen tullen maasta toiseen on monen vaikea pitää yhtä kielteisenä ilmiönä kuin varustautumista tappamiseen ja tuhoamiseen. Ja eroa on siinäkin, että maahanmuutolle laajana ilmiönä on vaikea laskea mitään yksiselitteistä hintalappua, mistä syystä oikeistopopulistit ynnäilevät yhteen erinäisiä yläkanttiin arvioituja menoja ja levittelevät sitten saamiaan epämääräisiä tuloksia. Esimerkiksi tänä keväänä Perussuomalaiset esittivät maahanmuuton kustannuksiksi Suomessa 3,2 miljardia euroa vuodessa, mikä sai Helsingin yliopiston dosentti Panu Raatikaisen vastaamaan, että samalla laskukaavalla persujen voisi väittää maksavan Suomen valtiolle 100 miljardia euroa vuodessa.

Sotilasmenot taas löytyvät valtion budjetista selkeästi omana kohtanaan: Puolustusministeriön hallinnonalan budjetti on tänä vuonna reilun 3,1 miljardia euroa, 266 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna.

Tätä kirjoittaessa hallitusneuvottelut ovat vielä kesken eikä uudesta hallitusohjelmasta ole tietoa. Toivoa kuitenkin sopii, että viime vuosina tapahtunut sotilasmenojen kasvu saataisiin taittumaan ja lisää rahaa lohkeaisi johonkin mikä todella vie ihmiskunnan kehitystä ja rauhaa eteenpäin, esimerkiksi taiteeseen. Vuoden 2019 valtion menoarviossa taiteeseen ja kulttuuriin on varattu 443,7 miljoonaa euroa. Puolustusministeriö käyttää sen verran pelkästään omaan hallintoonsa ja kriisinhallintaan.

Taiteen merkittävän roolin yhteiskunnassa tiedosti aikoinaan jopa Britannian konservatiivinen pääministeri Winston Churchill. Hänen kerrotaan vastustaneen ehdotusta kulttuuribudjetin leikkaamisesta ja rahojen siirtämisestä puolustusbudjettiin toteamalla: “Mitä sen jälkeen enää puolustaisimme?”.

AKU KERVINEN
paatoimittaja@antimilitaristi.fi

Kuva: Alexandra Orlova Blind and Mad Motherland.
Piirros kuultopaperille. 2018.

Aiheeseen liittyen

Ihan liikaa intistä

Kahdeksanvuotiaskin sen näkee

Ratkotaan ja parsitaan

Antimilitaristi numeron 1/2019 kansi: Elizaveta Savolainen (El Savo). Change your point of view. Akryylityö paperille. 2019. Kaksi sotilashahmoa kiistelee, onko heidän edessään pöydälle piirretty numero 66 vai 99.

Kansalaistottelemattomuus

Alkoholiton kilju

Koulu ei ole armeija eikä armeija ole koulu

Orgaanisesti sataprosenttista siviiliyttä kohti

Maalaus Evi Pärn – Different Tongues, One Nation, 2008–2019. Viro. Kaksi avonaisesta suusta ulos työntyvää kieltä lipoo toisiaan. Toinen kieli on Viron lipun väreissä, toinen Venäjän.

Onko Venäjällä tilaa taiteelle?

Venäläinen taiteilija Elizaveta Savolainen seisoo kädet levällään valkoisiin pukeutuneena kiivenneenä rostraalimonumenttiin antimilitaristisessa performanssissa..

Broken Rifle -logo Vihreä tähtäin ja kutsunnat.net -sivuston linkki Keltainen avonainen ovi ja eroa-armeijasta -sivuston linkki