Palstalla Aseistakieltäytyjäliiton lakiasiainsihteeri Juha Keltti käsittelee juridisia kysymyksiä.
”Halusin vaihtaa kesken varusmiespalveluksen sivariin, mutta minulle sanottiin, että komentaja on poissa ja tässä nyt saattaa kestää ensi viikkoon asti. Missä ajassa siirtyminen siviilipalvelukseen pitäisi viimeistään käsitellä?"
Siviilipalvelushakemuksen jättänyt varusmies kotiutetaan välittömästi. Kutsuntalautakunnan tai puolustusvoimien aluetoimiston on hyväksyttävä hakemus, jos se on asianmukaisesti laadittu. Näin todetaan työ- ja elinkeinoministeriön sivari-infossa.
Asevelvollisuuslaki, 60 §:ssä palveluksen keskeyttäminen, on säännös. ”Jos asevelvollinen on tehnyt hakemuksen siviilipalvelukseen tai täydennyspalvelukseen, hänen palveluksensa keskeytetään ja hänet kotiutetaan.”
Palveluksen keskeyttäminen ja kotiuttaminen ovat siis ensimmäiset toimet. Ne edeltävät hakemuksen käsittelyä, josta on säädetty Siviilipalveluslain 13 §:ssä Siviilipalvelushakemuksen käsittely muun muassa seuraavaa: ”Siviilipalvelushakemus on käsiteltävä viipymättä. Kutsuntalautakunnan tai Puolustusvoimien aluetoimiston on hyväksyttävä hakemus, jos se täyttää 12 §:ssä asetetut vaatimukset. Joukko-osaston komentajan ja siviilipalveluskeskuksen on toimitettava saapunut hakemus hyväksymistä varten Puolustusvoimien aluetoimistolle. Kutsuntalautakunnan ja Puolustusvoimien aluetoimiston on viipymättä ilmoitettava siviilipalveluskeskukselle siviilipalvelushakemuksen hyväksymisestä.”
Eduskunnan oikeusasiamies on ratkaissut joitakin tapauksia, joissa on ollut kysymys viivyttelystä tai asiattomasta vaikuttamisesta. Seuraavan kerran ehkä teemme kantelun, jossa tapaus on analysoitu kuvailemani kaksivaiheisuuden pohjalta.
Lomakkeen puuttuminen ei voi olla este, varsinkaan nykyään, kuten Aseistakieltäytyjäliiton infosta selviää: "Armeijapalveluksen aikana siviilipalvelushakemus toimitetaan joukko-osaston komentajalle (Siviilipalveluslaki 12§). Käytännössä asia menee niin, että sivariin haluava menee ilmoittamaan asiasta perusyksikön päällystölle, jonka on annettava hänelle lomake siviilipalvelukseen hakemista varten."
Lomake on julkaistu internetissä, joten sen voi myös tulostaa ja täyttää valmiiksi. Täytetty lomake toimitetaan perusyksiköstä joukko-osaston komentajalle, joka hyväksyy sen. Käytännössä siviilipalvelukseen hakeminen on ilmoitusasia, koska hakemus pitää lakien perusteella hyväksyä automaattisesti, kunhan se on oikein täytetty. Tämä tarkoittaa sitä, että lomakkeen yläosaan on rastitettu kohta Siviilipalvelushakemus, siinä kysyttävät henkilötiedot ovat oikein ja hakemus on allekirjoitettu. Hakemuksen hyväksymisen jälkeen sivariin siirtyvä palauttaa hallussaan olevat armeijan varusteet ja hän on vapaa lähtemään. Hakemusta ei tarvitse jättää henkilökohtaisesti, joten sen voi toimittaa joukko-osastoon myös lomalta tai viikonloppuvapaalta.
Jos asia ei suju perusyksikössä, virkatien ohittamisen edellytykset löytyvät esimerkiksi Yleisestä palvelusohjesäännöstä: Joukko-osaston komentajan poissaolo ei ole este eikä edes hidaste asian käsittelylle, koska hänellä on sijainen joka on toimivaltainen käsittelemään kaikkia palveluksen keskeytystapauksia.
Vastaus siis kuuluu: kotiuttamisen kuuluu tapahtua muutamassa tunnissa ja hakemuksen hyväksymisen viimeistään lähimpien päivien aikana Käytännössä viikonloppu voi hieman hidastaa, joten kannattaa jättää hakemus heti aamutoimien jälkeen arkiaamuna.