Totaalikieltäytyjä Mitja Jakosen valvontarangaistus siviilipalveluksesta kieltäytymisestä alkoi nilkkapannan asentamisella 14.9. Useat kansainväliset rauhanjärjestöt ja eri maiden aseistakieltäytyjäliikkeet ovat vedonneet hänen puolestaan maidensa Suomen lähetystöihin, mukaan lukien Ukrainan pasifistiliike ja amerikkalainen World Beyond War.
Ateenassa Jakosen tuomitsemista arvostelleet mielenosoittajat kokoontuivat Suomen suurlähetystön eteen maanantaina 28.8. klo 18. Mielenosoituksen järjestivät Kreikan aseistakieltäytyjien yhdistys, European Bureau for Conscientious Objection (EBCO), Amnesty Internationalin Kreikan osasto ja SCI Hellas -järjestö.
Aseistakieltäytyjien eurooppalainen kattojärjestö EBCO vetosi Jakosen puolesta myös työministeri Arto Satoselle ja useille suomalaisille viranomaisille lähettämässään avoimessa kirjeessä 1.8. Kirjeessä huomautetaan, että aseistakieltäytymisoikeus sisältyy kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa määriteltyyn mielipiteen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. YK:n ihmisoikeuskomitea onkin arvostellut eräitä suomalaisen siviilipalvelusjärjestelmän piirteitä ja kehottanut Suomea keskeyttämään kaikki syyteprosessit aseistakieltäytyjiä vastaan sekä vapauttamaan aseistakieltäytymisen vuoksi vangitut.
Ihmisoikeuskomitean kannasta huolimatta useita kymmeniä suomalaisia totaalikieltäytyjiä asetetaan syytteeseen ja tuomitaan vapausrangaistukseen vuosittain. Heille määrättävän rangaistuksen kesto on pisimmillään puolet siviilipalveluksen kestosta eli 173 vuorokautta, ja suuri enemmistö totaalikieltäytyjistä suorittaa rangaistuksensa nykyään valvontarangaistuksena eli kotiarestina. Jakosen tuomio on lyhyempi, koska hän ehti suorittaa osan siviilipalveluksestaan ennen kuin vakaan punninnan jälkeen päätyi totaalikieltäytymiseen.
“On erittäin hienoa nähdä kannanottoja asiasta muista NATO- ja EU-maista, erityisesti Venäjän aloittaman mielettömän hyökkäyssodan ja talouskriisin aikana. Pidän erityisen tärkeänä sitä, että geopoliittisesti sensitiivissä maissa kuten Kreikassa tai Suomessa kansalaisyhteiskunnalla on tahtoa puolustaa mielipiteenvapautta, yhdenvertaisuutta ja elämänsuojelua yhteiskunnan perusarvoina. Emme kriisienkään aikana voi lipsua esimerkiksi Venäjän tai Turkin tielle kohti pakkovaltaisuuden ja taantumuksen tilaa”, Mitja Jakonen kommentoi.