Hyppää pääsisältöön
Antimilitaristi
  • pääkirjoitukset
  • artikkelit
  • palstat
    • kirja-arvostelut
    • kolumnit
    • kulttuuri
    • kysy keltiltä
    • mitä sivari duunaa nyt?
    • kalevi kapinainen
  • tietoa lehdestä
  • arkisto
    • näköislehdet
    • vanhat lehdet
Kuvassa seisoo Päätoimittajamme Aku Kervinen.

Edistys ei ole itsestäänselvyys

26.03.2021

pääkirjoitus
feminismi

Joko taas? Antimilitaristin 1/2021 teemana on Feminismi. Vastahan reilu neljä vuotta sitten julkaistun numeron teemana oli Sukupuoli. Kylläpä me jaksamme jauhaa.

Totta puhuen luultavasti kovin moni vannoutunutkaan Antimilitaristi-lehden lukija muistaa edes viime vuoden numeroiden teemoja, mutta tätä numeroa päätoimittaessani kaivoin kuitenkin esiin numeron 4/2016 tarkistaakseni, ettemme julkaise nyt täysin päällekkäistä sisältöä sen kanssa, ja toisaalta katsoakseni nouseeko sitä lukiessa jotain hyödyllisiä havaintoja seuraavaa lehteä ajatellen.

Ja nousihan sieltä. Hassua kyllä, vain muutama vuosi sitten julkaistu lehti tuntuu joiltain osin hurjan optimistiselta. Heti pääkirjoituksessa Sivarit on homoja päätoimittaja Jussi Hermaja ennakoi käsitteen sivari häviämistä historiaan yleisen asevelvollisuusjärjestelmän mukana. Artikkelissa Asevelvollisuus ja sukupuoli taas Tuuli Vuori ironisoi: “Jos ihmiset oppivat yhteisöllisyyttä enää armeijassa, mitä tapahtuu naisille? Eikö naisten tarvitse oppia yhteisöllisyyttä, vai osaavatko he sen jo jotenkin luonnostaan? Samaa voidaan kysyä niistä miehistä, jotka syystä tai toisesta jäävät varusmiespalveluksen ulkopuolelle.”

Takaisin tähän päivään. Asevelvollisuutta ja maanpuolustustahtoa kehittämään on asetettu parlamentaarinen komitea, jonka tehtävänantoon on naulittu yleisen asevelvollisuuden säilyttäminen. Siinä poliitikot ja virkailijat pohtivat vakavissaan Antimilitaristissa aikoinaan kieli poskessa heräteltyjä kysymyksiä: Pitäisikö naisille olla jonkinlainen pakollinen, maanpuolustusaiheinen palvelus? Pitäisikö perustaa uusia palvelusluokkia, jotta nyt terveydellisin syin vapautettavat ryhmät saataisiin palveluksen piiriin? Ja komitean tehtävänantoineen on asettanut hallitus, jonka kokoonpanon helposti kuvittelisi olevan edistyksellisin mahdollinen.

Ajat muuttuvat siis vauhdilla, eikä asioiden eteneminen vaikkapa antimilitarismin tai feminismin näkökulmasta suotuisaan suuntaan todellakaan ole itsestäänselvyys. Koska emme voi vain odottaa edistyksen hedelmien putoilemista kypsinä avoimiin koreihimme, meidän pitää nähdä vaivaa niihin kurottamiseksi.

P.S. Tätä pääkirjoitusta kirjoittaessani on auki haku Antimilitaristin seuraavaksi päätoimittajaksi. Kun lehti on ilmestynyt, haku on jo ohi ja uuden päätoimittajan valintaprosessi jo toivottavasti hyvässä vaiheessa. Tämä jää siis näillä näkymin viimeiseksi pääkirjoituksekseni Antimilitaristissa.

Kauas en ole kuitenkaan menossa, vaan tulen jatkossakin varmasti kirjoittamaan lehteen ja olemaan muutenkin sen kanssa tekemisissä Aseistakieltäytyjäliiton järjestökoordinaattorin roolissa.

Tässä vaiheessa kuitenkin pohjaton kiitokseni kaikille lehden lukijoille, tukijoille ja tekijöille viimeisten kolmen ja puolen vuoden ajalta, yhtään nimeä mainitsematta, mutta useita ajatellen!

Teksti: Aku Kervinen

Aiheeseen liittyen

Ihan liikaa intistä

Kahdeksanvuotiaskin sen näkee

Armeija ei ole miesten koulu

Ratkotaan ja parsitaan

Antimilitaristi numeron 1/2019 kansi: Elizaveta Savolainen (El Savo). Change your point of view. Akryylityö paperille. 2019. Kaksi sotilashahmoa kiistelee, onko heidän edessään pöydälle piirretty numero 66 vai 99.

Koulu ei ole armeija eikä armeija ole koulu

Jätetään rahat rauhaan

Aikamme kompleksit

Antimilitaristin 4/2019 kansikuvassa pelilaudalle on asetettu pienoiskokoinen tankki, lelusotilaita ja kaksi noppaa.

Kieltäydy kyberaseista!

Antimilitaristin paperiversion 1/2020 kansikuvassa violetilla ruutupohjalla kuvattu valkoisesta ruudukosta muodostuva käsi kurottuu ylöspäin avautuneena lukijaa kohti.

Broken Rifle -logo Vihreä tähtäin ja kutsunnat.net -sivuston linkki Keltainen avonainen ovi ja eroa-armeijasta -sivuston linkki