Isossa-Britanniassa perustettiin lokakuussa 2018 uusi ympäristöryhmä nimeltä Extinction Rebellion (lyhennetään XR), joka laajeni nopeasti maailmanlaajuiseksi liikkeeksi 50 maahan. Kesäkuuhun 2019 mennessä XR:lle on perustettu yli 340 paikallisryhmää, jotka ulottuvat Kiinasta Yhdysvaltoihin. Suomessa XR perustettiin marraskuussa 2018 ja liike alkoi käyttää kotoperäisempää nimeä Elokapina. Suomen Elokapinan koordinaattori Tuulia Reponen kertoi Antimilitaristille mistä uudessa ympäristöliikkeessä on kysymys.
Miten Suomen Extinction Rebellion sai alkunsa? Mistä nimi suomenkielinen nimi Elokapina tuli?
Suomen Extintion Rebellionin perustamiskokous pidettiin marraskuussa 2018 Pauligin Huvilassa. Sitä lähti kokoamaan lahtelainen nukketeatteritaiteilija Kaisa Karekallas kuultuaan Iso-Britanniassa asuvalta siskoltaan tuoreesta ympäristöliikkeestä, joka vaatii radikaalisti kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa kuin muut ympäristöjärjestöt. Lontoossa XR oli julistanut kapinan kuudetta massasukupuuttoaaltoa vastaan ja vaatinut hallitusta puhumaan totuudenmukaisesti ilmastokriisin vakavuudesta. Liike oli valmis käyttämään rauhanomaista kansalaistottelemattomuutta näyttääkseen, että on vaatimuksineen tosissaan.
Nimi Elokapina taas keksittiin eräässä Joensuun ilmastotoimintaryhmän tilaisuudessa. Extinction Rebellion ei tuntunut sopivan vanhemman sukupolven suuhun ja suomenkielistä nimeä kaivattiin. Suora käännös tuntui meistä kömpelöltä ja negatiiviselta, sillä se korosti kuolemaa, joten päädyimme dynaamiseen ja positiiviseen sanaan, Elokapinaan. Elokapina korostaa meistä sekä tilanteen vakavuutta että mahdollisuuksia. Kyse on eloonjäämiskamppailusta, jossa onnistuessamme elonkehä jatkaa oloaan kauniina ja monipuolisena.
Missä kaupungeissa Suomessa on XR-ryhmiä? Mitä ryhmät ovat tehneet?
Suomessa on Elokapinan paikallisryhmiä pääkaupunkiseudulla, Joensuussa, Lahdessa, Tampereella ja Vaasassa. Tiedusteluja paikallisryhmän perustamiseen on tullut Turusta, Jyväskylästä, Kuopiosta ja Kokkolasta. Tuoreinta Vaasan ryhmää lukuunottamatta Elokapinan paikallisryhmät osallistuivat kansainväliseen kapinaviikkoon 15.4.-21.4.2019 ja järjestivät yhteensä 17 tapahtumaa. Lisäksi pääkaupunkiseudun, Lahden ja Tampereen paikallisryhmät julistivat yhteisesti elokapinan elinkelpoisen maapallon suojelemiseksi.
Paikallisryhmistä isoin on pääkaupunkiseudun paikallisryhmä ja se on järjestänyt tähän mennessä eniten tapahtumia, muun muassa lukuisia "Suuntana sukupuutto ja mitä tehdä sille?" -puheita, die-inejä eli valekuolemistempauksia Kampissa, Keskuskadulla ja Säätytaloedessä, mielenosoituksen Metsägroupin konttorin edessä sekä Fortumin viherpesutempauksen. Helsingissä ja Tampereella on jo kokeiltu tien blokkaamista hyvällä menestyksellä.
Mitkä ovat liikkeen tavoitteet Suomessa? Entä maailmanlaajuisesti?
XR:lla on kolme globaalisti jaettua tavoitetta, jotka muodostavat myös Elokapinan tavoitteet toiminnalle Suomessa. Ne voi tiivistää kolmeen iskulauseeseen: "Kerro totuus", "Toimi nyt" ja "Uudista demokratia". Ensimmäinen tavoite on, että Suomen hallitus ryhtyy viestimään totuudenmukaisesti ilmastokriisistä ja julistaa ilmastohätätilan osoittaakseen tilanteen vakavuuden. Seuraava tavoite on Suomen hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä ja luonnonvarojen kulutuksen vähentäminen puoleen maapallon kapasiteetista. Viimeinen tavoite on valita satunnaisotannalla Suomen kansalaisista uusi demokraattinen elin valvomaan lainsäädännön toteutumista. Elokapinan analyysin mukaan eturyhmäpolitiikan logiikkaan sidotut poliitikot eivät kykene tekemään tarvittavia järjestelmätason poliittisia päätöksiä, jotta ilmastokriisi voitaisiin ratkaista vaaditussa aikataulussa.
Mitä teidän on tarkoitus tehdä lähitulevaisuudessa?
Tarkoituksemme lähitulevaisuudessa on valjastaa suomalaisten kasvava ilmastoahdistus laajamittaiseen toimintaan ja tukea paikallisryhmien perustamista eri puolille Suomea. Tavoitteemme on mobilisoida noin 3,5 % suomalaisista, mikä on Harvardin yliopiston politiikan tutkijan Erica Chenowethin mukaan kriittinen massa ihmisiä, joka tarvitaan radikaalin muutoksen aikaansaamiseksi.
Koulutamme sukupuuttopuheen pitäjiä ja pidämme väkivallattoman suoran toiminnan koulutuksia. Kesän aikana meidän on tarkoitus hioa toimintastrategiaamme ja valmistautua syksyllä pidettävään toiseen kansainväliseen kapinaviikkoon. Kesän aikana valmistamme tietä välietapeilla: ajatuksena on järjestää Helsingissä useita näyttäviä mielenilmauksia, joilla nostamme sekä Elokapinan että ilmastokriisin vakavuuden ihmisten tietoisuuteen.
Onko teillä yhteyksiä muihin suomalaisiin ympäristöryhmiin tai liikkeisiin?
Meillä on hyvät välit muihin suomalaisiin ympäristöryhmiin ja teemme mielellämme yhteistyötä kunnianhimoisen ympäristöpolitiikan puolesta. Erityisesti meitä innoittaa nuorten laaja aktivoituminen koululakkojen ympärillä. Eroamme kuitenkin useimmista vakiintuneista ympäristöjärjestöistä siinä, että suhtaudumme perinteiseen kampanjointiin kriittisesti. Elokapinassa olemme sitä mieltä, että ilmastomarssit ovat ihanan voimauttavia tilaisuuksia yksilötasolla, mutta eivät tässä kriisitilanteessa riitä politiikan suunnan muuttamiseen tarpeeksi nopeassa tahdissa. Siksi olemme valinneet keinoksemme rauhanomaisen kansalaistottelemattomuuden, jossa kehomme, psyykemme ja yhteiskunnallisen asemamme riskialttiiksi laittaen näytämme, ettemme hyväksy välinpitämätöntä business as usual -politiikkaa.
Millaiseen suuntaan haluaisitte Elokapinan kehittyvän Suomessa?
Tavoitteenamme on, että Elokapina onnistuu aktivoimaan laajat ihmisjoukot eksistentiaalisen kriisin torjumiseen Suomessa.Ilmastokriisi on fysikaalinen tosiasia, joka on hoidettava riippumatta siitä, mitä poliittista ideologiaa kannattaa. Näemme, että ilmastokriisi tarjoaa myös myönteisiä mahdollisuuksia uudenlaisen yhteisöllisyyden kasvualustana.
Sodanjälkeinen jälleenrakennuksen aika osoitti, että hyvin koordinoidussa kansallisen tason yhteistyössä on uskomaton potentiaali. Ilmastonmuutoksen kaltainen ennennäkemättömän suuri yhteinen haaste voi kasvattaa ihmisiä yhdessätekemisen kulttuuriin ja luoda myös uudenlaisia merkityksiä ihmisten olemassaololle. Olemme selvinneet aikoinaan ylivoimaisilta näyttäneistä tilanteista, ja meillä on mahdollisuus osoittaa, että selviämme yhdessä vastakin.
Millaisia terveisiä haluatte sanoa ilmaston tilasta huolissaan oleville ihmisille?
On tervettä tuntea huolta ilmastokriisin varjostamasta tulevaisuudesta. Huolestuneisuus on merkki siitä, että välitämme. Elokapina tarjoaa välineitä ja yhteisön, jossa ilmastohuolen voi valjastaa voimauttavaksi toiminnaksi. Sanomme, että kun valheellinen toivo kuolee, voi toiminta alkaa. Tervetuloa mukaan Elokapinaan!
JUHO NARSAKKA, KUVA: ELOKAPINA