Lauantaina 1. helmikuuta 2020, kun saudiarabialainen aselaiva Bahri Yanbu lähestyi Antwerpenin satamaa Belgiassa, viisikymmentä kansalaista asetti telakalle tarkastuspisteen ja pysäytti kuorma-autot tarkastukseen aseiden varalta. Kuorma-autoille, joista ei löytynyt aseita, annettiin merkintä ”asevapaa kuorma-auto” ja ne päästettiin sisään. Aluksen tiedetään kuljettavan sotilastarvikkeita Saudi-Arabiaan Jemenin sodassa käytettäväksi. Antwerpenin ohella aluksen odotetaan vierailevan Bremerhavenin satamassa Saksassa, Tilburyn satamassa Iso-Britanniassa, Ranskan Cherbourgissa ja Italian Genovassa.
Belgian tiedotusvälineiden lähteet vahvistivat, että Bahri Yanbu ei saa telakoida Antwerpeniin ja että Belgian viranomaiset ovat uhanneet poistaa rahtia aluksesta. Viranomaiset ovat uhanneet jättimäisillä sakoilla ja jopa vankilarangaistuksilla, mikäli alus saapuisi satamaan. Saudi-Arabian kansallisen rahtilaivayrityksen Bahrin tiedottaja vahvisti myös, että aluksen lastit oli tarkoitettu Saudi-Arabian armeijalle.
Bahrin alukset kuljettivat vuosina 2018 ja 2019 yli 50 tonnia räjähteitä ja ammuksia, joiden määränpäänä oli Saudi-Arabia. Protestit ja oikeustoimet ovat myös onnistuneet estämään joidenkin kuljetusten lastaamisen alukselle.
"Antwerpenin satama on logistinen keskus aseiden viennille Jemenin sotaan", Bram Vranken Vredesactie-rauhanjärjestöstä sanoo. "Asetarkastajat varmistavat, ettei yksikään ase pääse tänään telakoille". Vredesactie-järjestö on myös aloittanut oikeudenkäynnin muiden organisaatioiden kuten CNAPD:n, Ligue des Droits Humainsin ja Amnesty Internationalin rinnalla Belgian hallitusta vastaan vaatien kuuden kuukauden lykkäystä aseiden siirtoon Saudi-Arabiaan. Belgian tuomioistuimet hylkäsivät vaatimuksen. Vuonna 2019 Belgian korkein hallinto-oikeus peruutti jo useita vientilisenssejä, koska Belgian hallitus ei ollut ottanut huomioon kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomuksia myöntäessään lisenssejä. Järjestöt yrittävät nyt lopettaa kaiken aseviennin Saudi-Arabiaan.
”Kansainväliset ja Belgian asevientiä koskevat säännöt ovat erittäin selkeät. Aseita ei pitäisi viedä, jos on olemassa vaara, että niitä käytetään ihmisoikeusloukkauksiin. Jos hallituksemme eivät halua estää aseiden vientiä Saudi-Arabiaan, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä se itse. ” Vranken toteaa.
Jemenin sodassa, joka jatkuu nyt viidettä vuotta, on menehtynyt yli 100 000 ihmistä. Saudi-Arabian merisaarron aiheuttama nälänhätä vaarantaa yli 17 miljoonan ihmisen hengen. YK kutsuu sitä maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan kaikki Jemenin sodan osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin kansainvälisen oikeuden vastaisiin rikkomuksiin Jemenissä.