Totaalikieltäytyminen on aktivismin muoto, jossa asepalvelukseen kutsuttu kansalainen kieltäytyy luovuttamasta ruumiillista autonomiaansa tai työpanostaan valtiolle, vaan päättää säilyttää oman vakaumuksensa ja itsekunnioituksensa rangaistuksen uhalla. Tämän lisäksi, totaalikieltäytyminen on myös rikos, jossa valtiolliset tahot viis veisaavat kansainvälisistä ihmisoikeusopimuksista, ja päättävät rangaista kansalaisiaan väkivaltaa ja väkivaltakoneistoa vastustavista mielipiteistä – Joita Suomessa tunnetusti saa olla, mutta niiden mukaan toimiessaan joutuu vangituksi.
Kaikki totaalikieltäytyjät eivät kuitenkaan ole samanlaisia, vaan tapoja vastustaa yleistä kutsuntajärjestelmää, sukupuolten epätasa-arvoa, yksilön itsemääräämisoikeuteen ja mielipiteenvapauteen kajoavaa valtiollista militaarikompleksia on useita. Tässä tietoiskussa esittelemme erilaisia tapoja, joita käytetään rauhanomaisen ja puoluepolitiikastakin tutun ”Coup de Grâcen” antamiseen yliulottuvan valtiokontrollin viimeiselle esivartiolle.
Täystotaali
Täystotaali on perinteisin totaalikieltäytymisen muoto, jossa kieltäytyjä tuomitaan puolen vuoden vankeuteen ja rikosuhrimaksuun. Täystotaalin voi suorittaa vankilassa, mutta tyypillisesti totaalikieltäytyjät saavat jalkapantaan perustuvan vapausrangaistuksen.
Osatotaali
Osatotaali suoritetaan ilmoittamalla totaalikieltäytymisestä kesken palveluksen siten, että palvelus keskeytyy, ja kieltäytyjä päästetään palveluspaikaltaan vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä. Osatotaali on sopiva ratkaisu ihmisille, jotka eivät voi suorittaa täyttä kuuden kuukauden totaalia henkilökohtaisen elämän syistä, tai haluavat suorittaa siviilipalvelusta esimerkiksi 6kk armeijan keston mukaisesti. Osatotaalissa on usein sellaisten ihmisten ratkaisu, jotka haluavat arvioida sitä, miten he pystyvät edistämään omia arvojaan ja yhteiskunnallisia näkemyksiään parhaalla tavalla. On nimittäin muistettava, että monet siviilipalveluksessa tehtävät työt saattavat auttaa siviilipalveluksessa palveltavaa yhteisöä niin merkittävästi, että henkilö toteaa totaalikieltäytymisen ajaman yhteiskunnallisen edistyksen olevan vähäisempää kuin työstä syntyvä hyvä. Osatotaalin kesto vaihtelee yhden päivän ja noin puolen vuoden välillä, joka tarkoittaa sitä, että osatotaalilla voi halutessaan lisätä yhteiskunnallista muutospainetta samaan tapaan kuin tehdastotaalilla. Osatotaalia harkitessaan kannattaa ilmoittaa työpalveluspaikalle hyvissä ajoin aikovansa kieltäytyä mikäli vain kykenee, jotta paikalle saadaan korvaava siviilipalveluksen suorittaja, ja palveluspaikalle ei koidu turhaa haittaa.
Tehdastotaali
Tehdastotaali on eräänlainen variaatio osatotaalista, sillä myös tehdastotaali totaalikieltäytyy kesken palveluksen. Erona tehdastotaalin ja osatotaalin välillä onkin aika: tehdastotaalissa kieltäytyminen toteutetaan viimeisenä palveluspäivänä. Koska tuomio totaalikieltäytymisestä on puolet jäljellä olevasta ajasta, kieltäytyjää ei voida tuomita vankeus- tai valvontarangaistukseen. Totaalikieltäytyminen joudutaan kuitenkin tutkimaan poliisin taholta, sekä käsittelemään oikeudessa, jolloin siihen käytetään huomattava määrä resursseja, suhteessa rangaistuksen olemattomaan kestoon. Koska kieltäytyjää ei voida määrätä suorittamaan rangaistusta, hän ei joudu myöskään maksamaan 40 euron rikosuhrimaksua. Tehdastotaali nimellä viitataan siihen, että tällä totaalikieltäytymisen muodolla totaalien määrää voidaan liukuhihnamaisesti kasvattaa nopeassakin ajassa, sillä tämä kieltäytymisen muoto voidaan toteuttaa erittäin matalalla kynnyksellä. Riittää, että ilmoitat tästä siviilipalveluskeskukselle sekä omalle siviilipalvelus paikallesi ja jätät tulematta töihin viimeisenä palveluspäivänäsi.
Korpitotaali
Korpitotaali on laillisella harmaalla alueella toimiva totaalikieltäytymisen muoto, jossa siviilipalvelusta suorittava henkilö rajoittaa osallistumistaan siviilipalveluspaikan toimintaan siten, että hidastaa työtahtiaan joko tekemällä tehtäviä verkkaiseen tahtiin, tai esimerkiksi seuraamalla jokaista sääntöä ja säädöstä siten, että työtahti hidastuu. Korpitotaali ei kuitenkaan voi jättää palveluspäiviä välistä tai myöhästellä palvelukseen saapumisesta. Jotkut korpitotaalit ovat myös onnistuneet keinottelemaan itselleen sairaslomia tai muita helpottavia tekijöitä. Tämänkaltaisen laillisen tottelemattomuuden yleinen motiivi on siviilipalveluspaikan huono ja syrjivä ilmapiiri, yhteiskunnallinen regressiivisyys tai siviilipalvelusvoiman väärinkäyttö esimerkiksi toimintaa ylläpitävien tehtävien hoidossa lakon aikana. Mikäli kohtaat palveluspaikallasi väärinkäytöksiä, ota yhteyttä aseistakieltäytyjäliittoon.
Kirjoittaja: Vaihtoehtomielikuvituksen joukkosielu.