Sodissa tapahtuu järkyttäviä ihmisoikeusrikkomuksia, joita sotaa näkemättömien ja kokemattomien koko ikänsä rauhan aikaa eläneiden ihmisten on vaikea ymmärtää tai edes kuvitella. Minkälaisia ajattelu- ja käyttäytymismalleja tällaisen toiminnan taustalla on? En ole psykologi, mutta seurattuani sotaan liittyvää uutisointia ja pohdiskeltuani asiaa löysin useita mahdollisia selityksiä sille, minkälaisiin psykologisiin ilmiöihin sota mahdollisesti perustuu.
voittaminen ja häviäminen
Kumpikin sodan osapuoli puhuu pakkomielteisesti sodan voittamisesta. Luonnollisesti siellä missä on voittajia, on myös häviäjiä. Sota on hävinneelle osapuolelle kasvojen menetys ja kansallinen häpeä (ja mahdollisesti jotain vielä pahempaa). Varsinkin Vladimir Putinille ei ole kyse siitä mikä on oikein ja väärin, vaan kyse on voittamisesta ja häviämisestä. Tämä assosioidaan johonkin olemassaololliseen kamppailuun, jossa voittaja elää ja häviäjä kuolee. Valitettavasti hän on saanut monet venäläiset ajattelemaan samoin, sillä Venäjän propaganda esittää Ukrainan itsenäisyyden eksistentiaalisena uhkana Venäjälle. Putin myös uskoo, että ihmiset haluavat olla voittajan puolella ja saada näin osansa voiton tuomasta kunniasta sekä sen tuomasta paremmuuden tunteesta. Häviäjää ja tämän heikkoutta puolestaan halveksitaan. Tällaisia ajattelumalleja vasten on hyvin vaikeaa saada rauhaa aikaiseksi. Mainittakoon vielä, että tällainen ajattelutapa on sikäli virheellinen, että olemassaolo ei ole nollasummapeliä eli Ukrainan olemassaolo ei kumoa Venäjän olemassaoloa ja Venäjän olemassaolo ei kumoa Ukrainan olemassaoloa.
olemassaolo ei ole nollasummapeliä
normalisoi kaltoinkohtelun
Sodassa yhteiskuntaluokat näyttäytyvät siten, että mitä matalampi henkilön yhteiskuntaluokka on, sitä suuremmassa hengenvaarassa hän yleensä on. Esimerkiksi Venäjän puolustuslinjat on järjestetty siten, että ensimmäisessä linjassa ovat vankiloista värvätyt (alaluokka), toisessa linjassa ovat liikekannallepanossa värvätyt reserviläiset (keskiluokka) ja kolmannessa linjassa ovat upseerit ja ammattisotilaat (yläluokka). Jokaiselle linjastolle on lisäksi annettu käsky ampua, mikäli edessä olevan puolustuslinjan sotilaat yrittävät perääntyä. Tällainen armeijoiden toimintatapa normalisoi ihmisten kaltoinkohtelun ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevat yrittävät valitettavan usein sopeutua siihen kaltoinkohtelemalla vielä itseäänkin heikommassa asemassa olevia. Tällaiset vääristyneet käyttäytymismallit voivat olla esimerkiksi syynä Venäjän sotilaiden siviileihin kohdistamiin julmuuksiin ja naisten huonoon yhteiskunnalliseen asemaan Venäjällä. On psykologisesti vaikeaa kunnioittaa muiden oikeuksia, kun omiakaan oikeuksia ei kunnioiteta. Ylipäätään sodalla tulee todennäköisesti olemaan karmaisevia vaikutuksia sekä Venäjän että Ukrainan yhteiskuntiin, kun miehet joskus palaavat rintamalta. Esimakua tästä saatiin jo vuoden 2022 marraskuussa, kun venäläinen ukrainan sodan veteraani sytytti Venäjällä sijaitsevassa Kostroman kaupungissa ravintolatulipalon, jossa kuoli 15 ihmistä. Myös ukrainassa perheväkivalta on lisääntynyt.
koston kierre
Putin noudattaa diktaattorin logiikkaa, jonka mukaan valta pohjautuu väkivaltaan ja jos väkivalta ei toimi, niin ainoa ratkaisu on vain vielä suurempi väkivalta. Ennen pitkää tällainen toimintatapa johtaa kuitenkin koston kierteeseen, jossa kumpikin osapuoli käyttää aina vain kovempaa väkivaltaa toista kohtaan, kunnes lopulta vastaosapuolta ei nähdä edes ihmisenä. Esimerkki tästä on, kun kesällä 2022 levisi järkyttävä video, jossa venäläissotilas leikkasi ukrainalaiselta sotavangilta kivekset irti mattoveitsellä. Myös ukrainalaiset ovat syyllistyneet väärinkäytöksiin, mutta vähäisemmissä määrin kuin venäjä. Esimerkiksi ukrainalainen lääkäri kehuskeli jo maaliskuussa 2022 määränneensä henkilökuntansa kastroimaan venäläisiä sotavankeja. Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että tätä olisi käytännössä toteutettu.
On psykologisesti vaikeaa kunnioittaa muiden oikeuksia, kun omiakaan oikeuksia ei kunnioiteta.
vastakkainasettelu
Sota perustuu ihmisten jakamiseen erilaisiin ryhmiin ja niiden vastakkain asettelemiseen. Ukrainan puolella taistelevat käyttävät keltaisia ja sinisiä käsivarsinauhoja, kun taas venäjän puolella taistelevat käyttävät valkoisia ja punaisia käsivarsinauhoja ja olettamuksena on, että sodan eri osapuolia merkkaaviin asepukuihin ja käsivarsinauhoihin pukeutuneet tappavat toisiaan. Oletetaan, että sinulle annettaisiin rynnäkkökivääri ja olisit Ukrainan tai Venäjän armeijassa eli sinulla olisi jommankumman maan asepuku ja käsivarsinauha päällä. Nyt vastaasi tulisi sodan vastakkaista osapuolta merkkaavasti pukeutunut henkilö ase kädessä. Uskaltaisitko luottaa siihen, ettei hän ammu ensin, varsinkin kun ottaa huomioon sen, että satojatuhansia ihmisiä on jo tapettu?
Teksti: Jarno Niskanen