Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Antimilitaristi
Aseistakieltäytyjäliiton lehti
  • Pääkirjoitukset
  • Artikkelit
  • Palstat
    • Kirja-arvostelut
    • Kolumnit
    • Kulttuuri
    • Kysy Keltiltä
    • Mitä sivari duunaa nyt?
  • Blogit
  • Tietoa lehdestä
  • Arkisto
    • Vanhat lehdet

Sotilastuomioistuimeen joutunut kreikkalainen aseistakieltäytyjä vapautettu syytteistä

Ateenalaisen sotilasoikeuden portti.
maailma
Kreikka
ihmisoikeudet
Artikkeli

Ateenan sotilastuomioistuin vapautti 26.10. pidetyssä istunnossa syytteistä nimimerkillä K.K. tunnetun siviilihenkilön. K.K.:ta syytettiin asepalveluksesta kieltäytymisestä, kun hän ei suostunut astumaan asepalvelukseen Kreikan puolustusministeriön hylättyä hänen siviilipalvelushakemuksensa.

Vapauttava päätös perustui lopultatäysin muotoseikkoihin eli siihen, että K.K.:lle oli annettu viimeisimmän kerran määräys astua asepalvelukseen ennen kuin hänelle oli annettu tiedoksi Korkeimman oikeuden päätös hylätä hänen aiempi valituksensa siviilipalvelushakemuksen hylkäämisestä. Tästä syystä tuomioistuin katsoi palvelukseenastumismääräyksen pätemättömäksi.

K.K.:n pitkä piina

Tällä hetkellä 45-vuotias K.K. ilmoitti vuonna 2003 kieltäytyvänsä asepalveluksesta ideologisista syistä ja haki siviilipalvelukseen. Siviilipalveluksen pituus Kreikassa oli tuolloin 30 kuukautta, kun taas asepalvelus oli 12 kuukautta. Vakaumuksentutkintalautakunta kuitenkin antoi K.K.:n vakaumuksesta kielteisen lausunnon, millä perusteella puolustusministeriö hylkäsi hänen hakemuksensa vuonna 2004.

Myös K.K.:n esittämä oikaisupyyntöpäätöksestä hylättiin.

Kreikassa käytössä oleva vakaumuksentutkintalautakunta käy läpi siviilipalvelukseen hakevien aseistakieltäytyjien hakemukset ja haastattelee heidät selvittääkseen heidän vakaumuksensa "aitouden". Myös Suomessa oli käytössä vastaava järjestelmä vuosina 1959-1985, ennen kuin siitä luovuttiin
uskonnon- ja omantunnon vapautta loukkaavana.

Kun K.K. ei hakemuksen hylkäämisen jälkeenkään suostunut liittymään armeijaan, häntä syytettiin niskuroinnista ja hänelle määrättiin 6 000 euron sakko. Hän kieltäytyi maksamasta sakkoa ja lopulta verovirasto takavarikoi rahat hänen pankkitililtään. Ateenan sotilastuomioistuimen uudesta päätöksestä huolimatta tämä sakko jää ainakin toistaiseksi voimaan, eikä rahoja olla palauttamassa K.K.:lle.

Kansainväliset järjestöt vaativat Kreikkaa korjaamaan tilanteen

Eurooppalaisen aseistakieltäytyjien yhteistyöelin EBCO:n puheenjohtaja Friedhelm Schneider kritisoi sitä, että siviilihenkilö ylipäätään joutuu sotilasoikeuden eteen. "Kyseessä ei ole vain paradoksi, kyseessä on moninkertainen räikeä rikkomus eurooppalaisia ja kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja vastaan", hän kommentoi ennen oikeudenkäyntiä. "Ja lisäksi se on skandaali, koska K.K. hakeutui suorittamaan äärimmäisen rangaistuksenomaista siviilipalvelusta, mutta hänen ei annettu edes sitä suorittaa."

Kreikan aseistakieltäytyjäliitto SAS, Kreikan Amnesty Internationalin osasto sekä War Resisters' International ovat tervehtineet ilolla K.K.:n vapauttamista syytteistä. Järjestöt vaativat kuitenkin Kreikkaa myös palauttamaan häneltä aiemmin perityt rahat ja saattamaan aseistakieltäytyjien kohtelun kansainvälisten ihmisoikeusnormien tasolle.

  • Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja

Aiheeseen liittyen

Ihmismieli ydinaseiden maailmassa

Miksi ydinsota todella voi syttyä -kirjan kannessa näkyy ihmiskasvojen takana on sienipilvi.

Sosiaalisen etäisyyden ylittäminen väkivallattomassa kamppailussa

Karseimmat inttikokemukset

Kohtaamisia Kuggomissa

Mielikuvien valtava voima

Ihan liikaa intistä

Armeija ilman aseita

Harjoitellaan välillä rauhaakin

Broken Rifle -logo Vihreä tähtäin ja kutsunnat.net -sivuston linkki Keltainen avonainen ovi ja eroa-armeijasta -sivuston linkki