22. syyskuuta Goranboyn oikeus tuomitsi yhdeksän kuukauden vankeuteen 22-vuotiaan Jehovan todistaja Seymur Mammadovin, joka kieltäytyi asepalveluksesta vakaumukseensa vedoten. 25. heinäkuuta aseistakieltäytyjä Royal Karimov joutui puolestaan vangituksi vain kaksi päivää 18-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Karimov vietiin väkisin sotilasyksikköön Gancaan, jossa hän on edelleen.
HALLINTO SIVUUTTAA VAATIMUKSET ASEETTOMILLE VAIHTOEHDOILLE
12-18 kuukautta kestävä asepalvelus on pakollinen kaikille nuorille miehille Azerbaijanissa. Maan perustuslain artiklan 76 osa 2 julistaa: “jos kansalaisen uskomukset ovat ristiriidassa asepalveluksen kanssa, voidaan vaihtoehtoinen palvelus joissain tapauksissa sallia tavanomaisen asepalveluksen sijaan.” Käytännön mekanismia tämän lakipykälän toimeenpanemiseksi ei kuitenkaan ole.
Ennen liittymistään Euroopan neuvostoon tammikuussa 2001 Azerbaijan lupasi “hyväksyä kahden vuoden sisällä liittymisestään vaihtoehtoista palvelusta koskevan, eurooppalaisten standardien mukaisen lain ja sitä ennen armahtaa kaikki rangaistusta suorittavat aseistakieltäytyjät, jotka saisivat uuden lain tultua voimaan hakea aseettomaan palvelukseen tai vaihtoehtoiseen siviilipalvelukseen.”
Azerbaijan ei kuitenkaan pitänyt lupaustaan, ja aseista- kieltäytyjiä on toistuvasti asetettu syytteeseen ja jopa vangittu maan rikoslain artiklan 321.1 nojalla. Artiklan mukaan “asepalveluksen suorittamisen tai liikekannallepanon välttely ilman oikeutettua syytä on rangaistava teko, ja siitä voidaan rauhan aikana tuomita enintään kahden vuoden vankeuteen.”
Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuselimet, kuten myös Euroopan neuvoston Venetsian komissio sekä Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI), ovat toistuvasti kritisoineet Azerbaijania siitä, ettei maassa edelleenkään ole siviilivaihtoehtoa pakolliselle asepalvelukselle.
7. lokakuuta 2021 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Strasbourgissa hyväksyi lausunnon, jossa Azerbaijan myönsi loukanneensa kahden nuoren Jehovan todistajan ihmisoikeuksia vuonna 2018. Emil Mehdiyev ja Vahid Abilov kieltäytyivät tuolloin asepalveluksesta vakaumuksellisista syistä, mutta ilmoittivat sen sijaan halukkuudestaan suorittaa vaihtoehtoinen siviilipalvelus. Mehdiyev ja Abilov tuomittiin vankeuteen, ja molemmat valittivat päätöksestä Azerbaijanin korkeimpaan oikeuteen ennen asian viemistä Strasbourgiin, mutta valitukset hylättiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi tämän jälkeen Azerbaijanin maksamaan Mehdiyeville ja Abiloville korvauksia.
Vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi- kin Azerbaijanin hallituksen loukanneen lisäksi kahden muun aseistakieltäytyjän ihmisoikeuksia, kertoi Saadat Novruzova presidentin hallinnon ihmisoikeusyksiköstä Forum 18-järjestölle marraskuussa, ettei lakimuutoksesta siviilivaihtoehdon mahdollistamiseksi pakolliselle asepalvelukselle sillä hetkellä maan johdossa keskusteltu.
Kyseinen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös muistutti Azerbaijania aiemmasta päätöksestä, joka “peräänkuuluttaa lainsäädännöllisiä toimenpiteitä, joiden avulla hallinto voi täyttää velvollisuutensa taata [...] oikeuden hyödyntää aseistakieltäytymisoikeutta.”
VAIHTOEHTOISESTA PALVELUKSESTA KIELTÄYTYNYT VANGITAAN
Seymur Mammadov on 22-vuotias Jehovan todistaja luoteisessa Azerbaijanissa sijaitsevasta Goranboyn piirikunnasta. Goranboyn alueen liikekannallepano- ja asevelvollisuus-kysymyksistä vastaavat viranomaiset ottivat Mammadovin kiinni 4. toukokuuta ja tekivät hänelle lääkärintarkastuksen.
Mammadov kertoi virkailijoille, ettei voisi vakaumuksensa vuoksi palvella armeijassa, mutta olisi valmis suorit- tamaan siviileille tarkoitetun vaihtoehtoisen palveluksen. Mammadoville ilmoitettiin sitten, ettei hänelle ollut enää lupaa poistua maasta.
“Meitä ei voi tästä syyttää,” totesi eräs mobilisaatio- ja asevelvollisuuskysymysten parissa työskentelevä virkailija Forum 18 -järjestölle – ”vaihtoehtoa asepalvelukselle ei ole olemassa.” Virkailija kieltäytyi keskustelemasta enempää Mammadovin tapauksesta ja sulki puhelimen.
21. kesäkuuta Goranboyn piirisyyttäjä kuuli taas Mammadovia, joka vetosi jälleen vakaumukseensa. Häntä syytettiin “perusteettomasta asepalveluksen tai liikekannallepanon välttelystä,” ja 6. elokuuta Mammadov sai lopulta tiedon tapauksensa etenemisestä oikeuteen.
Babek Aliyev Goranboyn piirisyyttäjän toimistosta kieltäytyi ottamasta kantaa siihen, miksi hänen kollegansa halusi Mammadovin syytteeseen. “Emme lain mukaan saa luovuttaa rikostapauksiin liittyviä tietoja,” sanoi Aliyev.
22. syyskuuta tuomari Taleh Mustafayev Goranboyn piirisyyttäjältä tuomitsi Mammadovin yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen rikoslain artiklan 321.1 nojalla, kertoi tuomarin avustaja viikkoa myöhemmin. Avustajan mukaan tuomioistuin oli jo lähettänyt Mammadoville kirjallisen tuomion ”hänen olinpaikkaansa,” ja Mammadov voisi myös halutessaan valittaa päätöksestä.
Mammadov pidätettiin salissa oikeudenkäynnin jälkeen ja vietiin vankilaan Gancaan. ”Se oli todella odottamaton päätös ottaen huomioon Euroopan ihmisoikeus-tuomioistuimen aiemmat päätökset Azerbaijania koskien,” kommentoivat Jehovan todistajat Bakussa. Jehovan todistajat myös mainitsivat Mammadovin aikovan valittaa tuomiostaan Gancan hovioikeuteen kirjallisen tuomion saatuaan – heidän mukaansa Mammadov ei vielä ollut sitä vastaanottanut.
Forum 18 kysyi Bakun ihmisoikeusasiamiehen toimistolta kirjallisesti 29. syyskuuta 2022, mitä (jos mitään) Mammadovin oikeuksien puolustamiseksi olisi tehtävissä. Järjestö tiedusteli myös mahdollisista toimenpiteistä takaamaan, että Azerbaijan ottaa käyttöön vaihtoehtoisen siviilipalveluksen niille, jotka eivät vakaumuksensa vuoksi voi suorittaa asepalvelusta. Aamulla lähetettyyn viestiin ei ai- nakaan iltaan mennessä ollut kuulunut vastausta.
ARMEIJAN VÄKISIN KIINNIOTTAMA
Royal Karimov, Jehovan todistaja Gadaboysta, täytti 18 vuotta 23. heinäkuuta, ja vain kaksi päivää myöhemmin alueen liikekannallepano- ja asevelvollisuusviranomaiset veivät hänet kuultavaksi. Karimov kertoi, ettei voisi vakaumuksensa vuoksi palvella armeijassa, mutta olisi kuitenkin valmis suorittamaan vaihtoehtoisen siviilipalveluksen. Virkailijat vakuuttivat, että Karimov voisi palata kotiinsa jätet- tyään heille aseistakieltäytymisen virallistavat dokumentit.
Virkailijat eivät kuitenkaan vapauttaneet Karimovia, vaan veivät hänet välittömästi Gadaboyn aluepoliisille. Siellä Karimov selitti uudemman kerran, ettei voisi vakaumuksensa vuoksi suorittaa asepalvelusta, mutta olisi valmis vaihtoehtoiseen siviilipalvelukseen. Karimovia pidettiin yön yli poliisiasemalla, ja seuraavana päivänä hänet siirrettiin tahtonsa vastaisesti Gancassa sijaitsevaan sotilasyksikköön.
Karimov vietiin Gancaan sotilasyksikköön numero 777, jossa hän selitti jälleen kantansa. Karimovia ei päästetty kotiin, ja hän on edelleen yksikössä ”laittomasti pidätettynä,” kertoivat Jehovan todistajat 29. syyskuuta.
Forum 18 ei saanut selville syytä sille, miksi Karimov otettiin kiinni ja vietiin väkisin sotilasyksikköön. Perusteluja tiedusteltiin Gadaboyn mobilisaatio- ja asevelvollisuusasioista vastaavasta toimistosta, mutta puhelimeen vastannut mies kieltäytyi keskustelemasta mistään järjestön kanssa.
Puhelimeen Gadaboyn aluepoliisilla vastannut mies puolestaan kuunteli soittajan selvityksen Karimovin tilanteesta, mutta sulki sitten puhelimen, ennen kuin Forum 18 ehti esittää kysymyksiä. Seuraaviin puheluihin ei enää vastattu.
ALKUPERÄINEN TEKSTI: FELIX CORLEY, FORUM 18
KÄÄNTÄNYT: NOORA PÄTSI
KUVA: WAR RESISTER'S INTERNATIONAL