Rauhanjärjestöt World BEYOND War and Labour Against the Arms Trade ilmoittivat 25.1. estäneensä Paddock Transport International -kuljetusyhtiön kuorma-autojen liikennettä Hamiltonin alueella Kanadassa. Yhtiö vie Kanadassa valmistettuja kevyesti panssaroituja ajoneuvoja Saudi-Arabiaan.
Aktivistit vaativat Paddockia lopettamaan osallisuutensa Saudi-Arabian johtamassa Jemenin sodassa, jossa on kuollut lähes neljännesmiljoona ihmistä, ja kehottavat Kanadan hallitusta lopettamaan aseviennin Saudi-Arabiaan. "Mielenosoitus on osa Jemenin sotaa vastustavaa maailmanlaajuista toimintapäivää, johon osallistuu yli 300 organisaatiota 17 maassa", kertoo Rachel Small World BEYOND War -järjestöstä. "Ihmiset kaikkialla Kanadassa vaativat liittohallitusta lopettamaan välittömästi asekaupan Saudi-Arabian kanssa ja laajentamaan humanitaarista apua Jemenin kansalaisille."
Järjestöt kertovat tiedotteessaan, että Jemenissä on edelleen käynnissä YK:n mukaan maailman pahin humanitaarinen kriisi. Yli 4 miljoonaa ihmistä on joutunut siirtymään sodan takia, ja 80% väestöstä, mukaan lukien 12,2 miljoonaa lasta, tarvitsee kipeästi humanitaarista apua. Koronapandemia on syventänyt kriisiä entisestään. Järjestöt pitävät kriisiä seurauksena länsimaiden tukemasta, Saudi-Arabian johtamasta sodasta, joka on jatkunut Jemenissä maaliskuusta 2015 lähtien.
Huolimatta maailmanlaajuisesta pandemiasta ja Yhdistyneiden Kansakuntien tulitauon vaatimuksista Kanada on edelleen vienyt aseita Saudi-Arabiaan. Korona-pandemian alusta lähtien Kanada on vienyt yli 750 miljoonan dollarin arvosta aseita Saudi-Arabiaan, mikä on osa maiden välistä 15 miljardin dollarin arvosita asekauppasopimusta.
"Useimmat kanadalaiset eivät ymmärrä, että täällä valmistetut aseet ruokkivat edelleen sotaa, joka on johtanut satojen tuhansien ihmisten kuolemaan", kertoo Brockin yliopiston professori ja Labour Against Arms Trade -järjestön jäsen Simon Black. "Maat, kuten Saksa, Suomi, Alankomaat, Tanska ja Ruotsi ovat kaikki peruuttaneet asekauppasopimukset Saudi-Arabian kanssa. Ei ole mitään syytä, miksi Kanada ei voi tehdä samaa ja auttaa lopettamaan tämän sodan."
Suomi ilmoitti marraskuussa 2018, ettei Arabiemiirikuntiin tai Saudi-Arabiaan myönnetä enää uusia asevientilupia, sillä kumpikin maa on mukana Jemeniä pommittavassa liittoumassa. Suomi on kuitenkin senkin jälkeen jatkanut armeijan ajoneuvojen varaosien vientiä Arabiemiirikuntiin.
Sekä Suomi että Kanada ovat ratifioineet kansainvälistä asekauppaa säätelevän ATT-sopimuksen. Se vaatii valtioita arvioimaan aseiden vientiä ja määrittämään, onko olemassa riski, että niitä voitaisiin käyttää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden tai kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön vakavien rikkomisen toteuttamiseen tai helpottamiseen. Sopimus kieltää myös aseiden viennin maihin, joissa on "huomattava riski", että ne heikentäisivät rauhaa ja turvallisuutta.
KUVA: World BEYOND War ja Labour Against the Arms Trade
Luettavaa:
Antimilitaristi: Aktivistit estivät onnistuneesti Saudi-Arabian asekuljetuksen telakoinnin Antwerpeniin
Maailma.net: Valtioneuvostolta jälleen asevientilupa Arabiemiirikuntiin