Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Antimilitaristi
Aseistakieltäytyjäliiton lehti
  • Pääkirjoitukset
  • Artikkelit
  • Palstat
    • Kirja-arvostelut
    • Kolumnit
    • Kulttuuri
    • Kysy Keltiltä
    • Mitä sivari duunaa nyt?
  • Blogit
  • Tietoa lehdestä
  • Arkisto
    • Vanhat lehdet

Sodan vastustajat ahtaalla Vuoristo-Karabahin konfliktissa

Teksti: No war
maailma
konfliktit
Artikkeli

Syys-marraskuussa 2020 Vuoristo-Karabahin alueen hallinnasta käyty sota Armenian ja Azerbaidžanin välillä synnytti myös sodanvastaisen liikkeen molemmissa maissa. Open Caucasus-verkkomedia on raportoinut useista molempien maiden viranomaisten rauhanaktivisteihin kohdistamista sortotoimista.

Azerbaidžanilainen Giyas Ibrahimov pidätettiin 28.9. hänen kritisoituaan useita kertoja näkyvästi sosiaalisessa mediassa maansa sotatoimia ja niiden käsittelyä julkisella televisiokanavalla. Ibrahimov kertoo turvallisuuspalvelun työntekijöiden saapuneen varoittamatta hänen kotiinsa väittäen ensin olevansa poliiseja ja kieltäytyen kertomasta pidätyksen syytä. Hänet vapautettiin kuulustelujen jälkeen myöhemmin samana päivänä.

Ibrahimov pidätettiin uudelleen lyhyesti 13.10. Samassa yhteydessä neljä muuta rauhanaktivistia kutsuttiin kuulusteluihin syyttäjänvirastoon heidän allekirjoitettuaan 6.10. julkaistun kansainvälisen rauhanaloitteen, jossa vaadittiin välitöntä tulitaukoa ja militarististen ratkaisumallien hylkäämistä Vuoristo-Karabahin konfliktissa.

Latif Mammadov puolestaan sanoo Azerbaidžanin turvallisuuspalvelun kohdelleen häntä väkivaltaisesti ja uhkailleen hänen perhettään. Niin ikään sosiaalisessa mediassa aktiivisesti maansa sotatoimia kritisoinut Mammadov kutsuttiin turvallisuuspalvelun rakennukseen kuulusteltavaksi 15.11., ja väärinkäytökset tapahtuivat useita tunteja kestäneen kuulustelun aikana.

Armeniassa taas rauhanaktivisti Georgi Vanyan kertoi 8.11. poliisin määränneen hänelle sakkoja Facebook-päivityksestä, jossa hän vaati dialogia Azerbaidžanin kanssa. Vanyanin mukaan poliisi oli ilmoittanut sakkojen olevat noin 300 000 - 700 000 Armenian dramia (500 - 1 200e), mikäli hän poistaisi päivityksen, ja miljoona dramia (1 800 e) mikäli hän ei poistaisi sitä. Sakot perustuvat Armenian sotatilalakiin, joka kieltää kansalaisia kritisoimasta viranomaisia tai näiden toimintaa sodan aikana.

Kansainvälisen rauhanaloitteen ohella molempien maiden sodanvastustajat ovat sortotoimista huolimatta julkaisseet syksyn aikana omia kannanottojaan rauhan puolesta.

"Me hylkäämme kaikki nationalistiset ja sotatilaa ylläpitävät kertomukset, jotka vievät meiltä kaikki mahdollisuudet elää jälleen yhdessä tällä maaperällä. Me kutsumme kaikkia rakentamaan rauhaa ja solidaarisuutta. Uskomme, että tästä pattitilanteesta on olemassa vaihtoehtoinen reitti ulos keskinäisen kunnioituksen, rauhanomaisten asenteiden ja yhteistyön kautta", sanotaan azerbaidzanilaisten rauhanaktivistien kannanotossa 1.10. .

"Mennyttä mytologisoivat historiankirjat, henkilökohtaiset surut ja traumat, mediassa nähdyt provokaatiot — aina vastapuolen tekemät, totta kai — sekä kansallisvaltioiden ympärillä pyörivä tulevaisuuden kuvittelukyky ajavat jokaista valitsemaan sodan, tuhon ja itsetuhon tien. Me kuitenkin valitsemme tietoisesti rauhan", toteaa taas armenialaisten sodanvastustajien kannanotto 30.10. .

Lue lisää Vuoristo-Karabahin konfliktista arikkelista Kaukasialaisen konfliktin resepti

  • Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja

Aiheeseen liittyen

Ihmismieli ydinaseiden maailmassa

Miksi ydinsota todella voi syttyä -kirjan kannessa näkyy ihmiskasvojen takana on sienipilvi.

Sosiaalisen etäisyyden ylittäminen väkivallattomassa kamppailussa

Karseimmat inttikokemukset

Kohtaamisia Kuggomissa

Mielikuvien valtava voima

Ihan liikaa intistä

Armeija ilman aseita

Harjoitellaan välillä rauhaakin

Broken Rifle -logo Vihreä tähtäin ja kutsunnat.net -sivuston linkki Keltainen avonainen ovi ja eroa-armeijasta -sivuston linkki