”Islam tulee sanasta salam, joka tarkoittaa rauhaa,” kertoo Amel Barhoumi. Amel on nuori musliminainen Espoosta, joka on huomannut median ajavan tietynlaista verenhimoista kuvaa hänen uskonnostaan, mikä ei Barhoumin mielestä voisi olla kauempana todellisuudesta.
Valtamedia on viime vuosina uutisoinut terrorismista ja muista rauhattomuuksista niin Lähi-idässä kuin muuallakin maailmassa. Näitä tekoja kuitenkin toteuttaa vain hyvin pieni murto-osa ihmisryhmästä, jonka edustajia on maailmassa peräti miljardi eikä mediassa uutisoida kyseiseen uskontoryhmään liittyvistä hyvistä teoista ja asioista. Tämä tuntuu olevan muutenkin yleinen piirre mediassa: uutisoidaan negatiivisesta ja jätetään positiivinen varjoon.
Barhoumiin tällainen uutisointi ja agendamainen toiminta on vaikuttanut hyvin vahvasti. Hän kertoo käyneensä peräti masennuksen partaalla johtuen siitä, milaisena ihmiset hänet näkevät ja miten hänen uskontonsa edustajat halutaan nähdä mediasta saadun kuvan perusteella.
Islam on rauhaan pohjautuva uskonto, jonka nimi tulee rauhaa tarkoittavasta sanasta ja jonka edustajista hyvin suuri valtaosa edustaa rauhanaatetta arkisessa elämässään tekojensa kautta. Barhoumi kertoo muun muassa olevansa uskontonsa avulla tavallista kärsivällisempi ihmisten parissa ja haluavansa tehdä vain hyvää ihmisille. Kadulla hän esimerkiksi hymyilee vastaantuleville tuntemattomille, vaikka tietää näin antavansa itsestään ehkä jopa hieman epävakaan kuvan. Hänen mukaansa eräs islamin profeetoista on kuitenkin sanonut hymyn olevan hyväntekeväisyyttä.
Opillisella tasolla islam peräti vaatii häntä kyseisen uskontoryhmän edustajana olemaan mahdollisimman hyvä ja kiltti muita kohtaan sekä varoittaa häntä teke-
mästä pahaa. Olemalla mahdollisimman hyvä ihmisiä kohtaan Barhoumi kertoo olevansa hyvä muslimi, kun taas pahaa tekemällä hän olisi huono muslimi kuten he, jotka ovat uutisoituja pahoja tekoja toteuttaneet.
Uskontonsa kautta tällainen ajatusmaailma on iskostunut Barhoumiin vahvasti, mikä tekee arjen hyvistä teoista helpompia toteuttaa ja rauhoittaa sisäistä myrskyä, jonka kanssa hän, kuten luultavasti kaikki muutkin, elämänsä aikana kamppailee.
Barhoumi kiinnittää huomiota myös islamin tuomiopäivän dogmiin. Tuomiopäivän koittaessa islamin edustajien käytöstä arvioidaan: jos muslimi ei ole kohdellut muita ihmisiä armollisesti ja hyvin, ei häntäkään tulla kohtelemaan armolla. Tämäkin on yksi opeista, jotka ajavat islamin edustajia olemaan hyviä muita ihmisiä kohtaan.
TEKSTI: Jooa Lindqvist
KUVA: Amel Barhoumi