Perustuslain takaama oikeus osoittaa mieltä on tärkeä osa demokraattista yhteiskuntaa. Kysymys on perustuslain takaamasta perusoikeudesta. Lokakuussa poliisin poikkeuksellinen voimankäyttö, pippurisumutteeseen turvautuminen, Elokapinan järjestämässä mielenosoituksessa herätti runsaasti keskustelua.
Monet asiantuntijat pitivät poliisin voimankäyttöä ylimitoitettuna ja jopa uhkana kansalaisten oikeusturvalle. Sen sijaan iltapäivälehtien kommenttiosastoille kokoontuneet kansan syvät rivit olivat jopa mielissään hippien saadessa kerrankin kovaa kuritusta. Monet kommentoijat olivat suorastaan iloisia siitä, että poliisi näyttää häiriköille kaapin paikan.
Pippurisumutteen käyttö rauhanomaisia protestoijia vastaan on ylimitoitettua voimankäyttöä, kansankielisemmin ilmaistuna poliisiväkivaltaa. Oikeusvaltiossa poliisin voimankäytön tulee aina olla kohtuuden rajoissa. Rauhanomainen mielenosoitukseen liittyvä kadunvaltaus ei ole mikään väkivaltainen mellakka.
Elokapinan tapauksessa kadunvaltaus ei edes aiheuttanut kohtuutonta haittaa muulle liikenteelle, sillä kyse oli lauantai-iltapäivästä, jolloin liikennettä on yleensä varsin maltillisesti. Jos jonkun kauppamatka hidastuu mielenosoituksen vuoksi muutaman minuutin, niin kenties olisi edes tuon ajan syytä miettiä elämän prioriteetteja.
Julkisuudessa esitetty väite haitasta hälytysajoneuvoille on myös perusteeton; hälytysajossa oleva auto saa rikkoa liikennesääntöjä, joten keskellä katua istuskelevan porukan voi ohittaa tarvittaessa esimerkiksi jalkakäytävän kautta.
Oikeusvaltiossa viranomaisen toimintaa sitovat tietyt oikeusperiaatteet. Viranomainen ei saisi käyttää valtuuksiaan kohtuutonta haittaa aiheuttaen (kohtuullisuusperiaate) ja käytön on oltava oikeassa suhteessa tavoiteltavaan päämäärään nähden (suhteellisuusperiaate). Kun ylimitoitettu voimankäyttö kohdistuu rauhanomaisiin mielenosoittajiin, tilanne on oikeudellisesti erityisen ongelmallinen. Silloin nakerretaan ihmisten poliittisia perusoikeuksia.
Voisi jopa hieman provosoiden sanoa, että kun poliisi pysäyttää ylinopeutta ajavan autoilijan, tilanteen rauhoittaminen ikään kuin varmuuden vuoksi pippurisumutteella saattaa olla kohtuullisuus- ja suhteellisuusperiaattee valossa huomattavasti perustellumpaa kuin rauhanomaisten mielenosoittajien sumuttaminen.
Ylinopeuden tai edes moottoriajoneuvon ajaminenhan ei ole mikään perusoikeus toisin kuin perustuslain 13 § turvaama ”oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin”.
Oikeusfilosofian ylevistä sfääreistä on kuitenkin syytä laskeutua maan pinnalle ja tehdä eräitä arkisosiologisia huomioita. Kun poliisin koville otteille annetaan yhteiskunnassa tilaa, niistä tulee helposti hyväksyttyjä ja myös yleisesti käytettyjä. Lopputulos voi olla karu. Siinä missä suomalainen poliisi on perinteisesti tunnettu varsin maltillisesta voimankäytöstä, maailmalta löytyy myös esimerkkejä hyvin toisenlaisista toimintamalleista.
Kovin moni suomalainen ei varmaankaan haluaisi Suomeen samanlaista poliisin voimankäyttökulttuuria kuin on esimerkiksi Yhdysvalloissa? Tuskin edes kovin moni heistä, jotka iltapäivälehtien kommenttipalstoilla naureskelevat pippurisumutetta naamalleen saaville hipeille. Joskus muiden ihmisten kunnioitus saattaisi olla hyväksi jo oman oikeusturvan ja hyvinvoinnin kannalta. Suomeen ei kaivata ”Amerikan meininkiä”.
Juuso Koponen