Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuren jaoston lautakunta päätti 7.9., ettei suuri jaosto ota käsittelyyn valitusta venäläisen aseistakieltäytyjä Maksim Andrejevitš Dyagilevin jutussa. Tämä tarkoittaa, että tuomioistuimen aiempi päätös Dyagilevin tappioksi maaliskuulta jää voimaan.
Tuolloin tuomioistuimen seitsenhenkinen jaosto päätti tiukassa äänestyksessä neljä kolmea vastaan, ettei Dyagilevin tapauksessa ole rikottu Euroopan ihmisoikeussopimuksessa määriteltyä Ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapautta. Tämä huolimatta siitä, että Dyagilevin siviilipalvelushakemuksen hylänneessä Venäjän armeijan rekrytointikomiteassa oli kolme maan puolustusministeriön edustajaa. YK:n ihmisoikeuskomitean mukaan Venäjän pitäisi antaaaseistakieltäytyjien asioiden käsittely sellaiselle elimelle, joka on täysin itsenäinen ja riippumaton armeijasta.
Dyagilev kutsuttiin asepalvelukseen vuonna 2014 hänen valmistuttuaan yliopistosta. Hän oli yhteydessä paikallisiin sotilasviranomaisiin ilmoittaen haluavansa siviilipalvelukseen. Armeijan paikallinen rekrytointikomitea kuitenkin hylkäsi hänen hakemuksensa todeten, että hänen toimittamansa ansioluettelo ja työnantajansa suosittelukirje eivät vakuuttaneet heitä siitä, että hän olisi aito pasifisti.
Dyagilev pyrki saamaan kielteisen päätöksen kumottua kansallisissa tuomioistuimissa toimittamalla uudelleen ansioluettelonsa ja suosituskirjeensä. Venäläiset tuomioistuimet tutkivat hänen hakemuksensa, mutta totesivat, että Dyagilev ei ollut pystynyt osoittamaan, että armeijassa palvelemisvelvoitteen ja hänen vakaumuksensa välillä olisi vakava ja ylitsepääsemätön ristiriita. Tämän takia hän pyrki hakemaan muutosta asiaansa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.
Tiedotteessaan 29.10. aseistakieltäytyjien etujärjestöt Connection e.V., EBCO (European Bureau for Conscientious Objection), IFOR (International Fellowship Of Reconciliation) ja WRI (War Resisters’ International) ihmettelevät, että EIT:n päätös jättää huomiotta viimeisen 53 vuotta noudatetun ihmisoikeussopimusten tulkinnan. Järjestöt myös muistuttavat, että EIT:n päätöksestä huolimatta niin Dyagilev kuin muutkin samanlaisessa asemassa olevat asesitakieltäytyjät voivat viedä asiansa käsiteltäväksi muille kansainvälisille ihmisoikeuselimille, kuten YK: n ihmisoikeuskomitealle.