Eritrealaiset aktivistit ovat nostaneet kaksi oikeusjuttua liittyen Euroopan unionin rahoittamaan tieprojektiin Eritreassa. Oikeudessa puitavassa tieprojektissa on hyödynnetty Eritrean kansalaispalvelusjärjestelmän kautta hankittua ilmaistyövoimaa.
Koillisessa Afrikassa sijaitseva Eritrea on sulkeutunut diktatuuri, jossa on käytössä kaikille sukupuoleen katsomatta pakollinen kansalaispalvelus. Virallisesti malliin sisältyy kuusi kuukautta sotilaskoulutusta sekä 12 kuukauden mittainen palvelus sotilas- tai siviilitehtävissä. Käytännössä palveluksen pituus on kuitenkin mielivaltaisen pitkä, ja kansalaispalvelusvelvollisia käytetään ilmaisena pakkotyövoimana esimerkiksi kaivoksilla, maatiloilla ja tehtaissa.
Amsterdamissa päämajaansa pitävä Human Rights for Eritreans -järjestön nosti syytteen EU:ta vastaan 13.5. vaatien sitä perumaan 80 miljoonan euron rahoituksensa Eritrean valtiolle. Järjestö kritisoi paitsi rahan käyttämistä kansalaispalvelusjärjestelmän tuottamalla pakkotyövoimalla toteutettuun tieprojektiin, myös valvonnan puuttumista ja tahallista läpinäkyvyyden puutetta koko projektissa.
EU:n rahoitus tieprojektille on myönnetty European Union Emergency Trust Fund for Africa -nimisen, vuonna 2015 perustetun rahaston kautta. Rahaston virallinen tarkoitus on hillitä muuttoliikettä Afrikasta Eurooppaan luomalla työpaikkoja muuttoliikkeen lähtömaihin. Rahoituksen siirtäminen varsinaisen EU:n budjetin ulkopuolelle on kuitenkin tehnyt siitä vaikeammin kontrolloitavaa ja vähemmän avointa. Monien aktivistien ja asiantuntijoiden mukaan tämä vaikuttaa olleen tarkoituskin.
Britanniassa Eritrea Focus -järjestön nostama oikeusjuttu taas haastaa Yhdistyneiden kuningaskuntien osallistumisen EU:n talousapuun Eritrealle. 13.5. julkaistussa lehdistötiedotteessa Duncan Lewis Eritrea Focusta edustavasta asianajotoimistosta kertoo: "YK:n alainen tutkintakomissio on luonnehtinut Eritrean kansalaispalvelusjärjestelmää 'orjuudeksi' ja 'rikokseksi ihmisyyttä vastaan'. Euroopan parlamentti on julistanut sen 'pakkotyöksi' ja 'orjuuden muodoksi'. Tästä huolimatta EU:n rahoitus tieprojektille ja Britannian osallistuminen siihen on jatkunut ja itse asiassa lisääntynyt."
Koko ikäluokalle pakollinen kansalaispalvelus on jossain muodossa käytössä vain harvoissa valtioissa maailmassa, Eritrean ohella tällä hetkellä Pohjois-Koreassa ja Israelissa. Suomen nykyisen hallituksen maaliskuussa asettaman asevelvollisuuden kehittämistä selvittävän parlamentaarisen komitean toimeksiantoon sisältyy sellaisen käyttöönoton selvittäminen Suomessa. Muun muassa Aseistakieltäytyjäliitto on nostanut esille, ettei koko ikäluokkaa koskeva, osin siviililuonteinen työpalvelus välttämättä ole sopusoinnussa pakkotyön kieltävien ihmisoikeussopimusten kanssa, joissa yleinen asevelvollisuus ja siitä kieltäytyville määrätty vaihtoehtoinen siviilipalvelus on määritelty poikkeuksiksi